5. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiRS-BIHOgromno interesovanje za vakcinaciju protiv gripa

Ogromno interesovanje za vakcinaciju protiv gripa

Strah od sezonskog gripa među stanovništvom ne jenjava već godinama, što potvrđuju i u pojedinim domovima zdravlja, gdje su za svega nekoliko dana od početka vakcinacije potrošene gotovo sve besplatne doze.

Kako navode u zdravstvenim ustanovama, gdje je imunizacija protiv sezonskog gripa počela 6. novembra, građani su pohrlili da zakažu termin vakcinacije što prije, jer su se, poučeni iskustvom iz prethodnih godina, uplašili da će sve besplatne doze planuti u kratkom roku.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske je ove godine obezbijedio 20.000 besplatnih doza, koje su raspoređene po lokalnim domovima zdravlja.

Dom zdravlja u Banjaluci dobio je 2.890 besplatnih vakcina, od kojih je utrošeno više od 90 odsto.

“Kod nas je tradicionalno veliko interesovanje za vakcinaciju protiv gripa i do sada smo utrošili više od 90 odsto doza“, kazali su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Direktor Doma zdravlja u Doboju Vladimir Marković rekao je za “Glas Srpske” da su prije nekoliko dana dobili 550 vakcina protiv gripa, a već 300 doza je aplicirano.

“Interesovanje je kao i prethodnih godina prilično veliko. Uglavnom se javljaju isti pacijenti kao i prethodnih godina, oni znaju da imaju pravo na besplatnu vakcinu, koja štiti od gripa i virusa“, rekao je Marković.

On je naglasio da trenutne vremenske prilike pogoduju širenju viroza.

“U posljednjih mjesec dana veliki broj ljudi se javio sa simptomima gripa“, kazao je Marković.

Еpidemiolog u bijeljinskom Domu zdravlja Mladen Grujičić ističe da je ova zdravstvena ustanova za ovogodišnju imunizaciju kategorija koje su oslobođene plaćanja dobila 850 doza.

“Vakcinacije stanovnika teče svakodnevno i ostalo je još doza, tako da svi zainteresovani građani koji žele da se zaštite od gripa, a spadaju u kategoriju koja je oslobođena plaćanja, to mogu da učine i u narednim radnim danima, odnosno do isteka zaliha“, kazao je Grujičić i dodao da su nabavili 1.200 komercijalnih doza te da za njih vlada još veće interesovanje.

Glavni tehničar u Domu zdravlja u Istočnom Novom Sarajevu Borko Damjanović rekao je da imunizacija protiče bez problema.

“Dobili smo 460 vakcina i u proteklih sedam dana potrošili sigurno pola. Interesovanje na području naše lokalne zajednice nije kao u periodu prije virusa korona, ali ne možemo reći ni da nema zainteresovanih“, kaže Damjanović.

Institut za javno zdravstvo Srpske obezbijedio je i 3.500 doza vakcina za lica koja nemaju pravo na besplatnu vakcinaciju, a za sedam dana utrošeno je 1.800 komercijalnih doza, čija cijena kao i prošle godine iznosi 28 maraka.

Kategorije

Pravo na besplatnu vakcinu kao i prethodnih godina imaju pacijenti na hemodijalizi i pacijenti kod kojih je izvršena transplantacija bubrega, koji boluju od šećerne bolesti – insulin zavisni te pacijenti sa ugrađenim stentom, bajpasom, vještačkim valvulama i pejsmejkerom, kao i oni kojim je rađena balon dilatacija. Pravo imaju i HIV pozitivne osobe i pacijenti oboljeli od AIDS-a, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu i djeca oboljela od cistične fibroze pluća, kao i svi zaposleni na infektivnim klinikama/odjeljenjima i jedinicama intenzivne medicine. 

Pravo na besplatne vakcine imaju i osobe koje boluju od mišićne distrofije i multiple skleroze, osobe koje su završile sa prijemom hemoterapije i trenutno nemaju kliničkih znakova bolesti, kao i osobe sa posebnim potrebama sa boravkom u kolektivnom smještaju.

ATV BL

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments