20. Februara 2024.
NaslovnicaNovostiRS-BIHOglasile se sirene u Banjaluci

Oglasile se sirene u Banjaluci

U znak sjećanja na razorni zemljotres koji je Banjaluku pogodio 27. oktobra 1969. godine, danas su se u devet časova i 11 minuta oglasile sirene sistema za obavještavanje i uzbunjivanje Grada.

Sirene su se oglasile jednoličnim tonom u trajanju od 60 sekundi (znak za prestanak opasnosti).

Povodom obilježavanja godišnjice razornog zemljotresa na sportskom igralištu u dvorištu Gimnazije održava se Pokazna vježba sa scenariom razornog zemljotresa.

Vježba je počela simbolično u devet časova i 11 minuta, u isto vrijeme kada je prije 54 godine zemljotres zadesio Banjaluku i odnio 15 života.

Direktorica Gimnazije Vita Malešević istakla je da je baš ova škola najviše nastradala u zemljotresu, zbog čega se svake godine pokazna vježba održava u njihovom dvorištu.

– Radi se o ozbiljnim vježbama. Biće pokazano kako evakuisati 1.000 učenika i one koji ostanu zarobljeni u objektu – rekla je Maleševićeva.

Šef Odsjeka za civilnu zaštitu Dragan Babić dodao je da će vježbe imati šest tačaka, a cilj vježbe je pravilan put i način kako postupiti kada dođe do vanredne situacije.

– Bitno je raditi na preventivi i obučiti građane kako reagovati kada tlo počne da podrhtava. Radićemo na boljem opremanju škola – istakao je Babić.

Pokaznoj vježbi prisustvuju predstavnici MUP-a Srpske, Civilne zaštite, Gorska služba spašavanja i mnogi drugi.

Razorni zemljotres koji je pogodio Banju Luku odnio je 15 ljudskih života.

Grad na Vrbasu treslo je 6,6 stepeni po Rihteru. Zemljotres je iza sebe ostavio pustoš, život je izgubilo 15 ljudi, dok je 1.117 bilo lakše ili teže povrijeđeno.

Banjaluku su 26. i 27. oktobra 1969. godine pogodila četiri jaka zemljotresa, a glavni udar se desio u nedjelju ujutru, 27. oktobra.

Glassrpske

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments