Održan završni događaj BHRI programa za mlade ”Youth connected for change”

Created | By: freeradio | September 17, 2021
Održan završni događaj BHRI programa za mlade ”Youth connected for change”
U Domu omladine u Banjaluci održana je dvodnevna manifestacija ”Youth connected for change” kao završni događaj BHRI programa za mlade, koji je u posljednje četiri godine realizovala Međunarodna organizacije za migracije u BiH, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj.

Mladi , koji su u proteklom periodu učestvovali u BHRI programu imali su prilku da predstave sve uspješne projekte, koje su realizovali, kao i da ostvare nova poznanstva, da se povežu i zajednički nastave rad na jačanju aktivizma mladih.

Ključna programska područja BHRI programa uključuju jačanje aktivizma i liderstva mladih, promovisanje učešća mladih i građana u demokratskim političkim procesima, te omogućavanje i podsticanje pozitivnog angažmana u medijima.

BHRI stavlja snažan naglasak na umrežavanje omladinskih organizacija i mladih u različitim zajednicama u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu, promovišući pozitivne priče o mladima u BiH u medijima, te uspostavljajući platforme na kojima mladi ljudi mogu se međusobno i sa zajednicom angažovati oko različitih pitanja. Do sada je implementirano više od 250 projekata.

 

Neki od ostvarenih ciljeva su:

-Omladinski sektor u RS ojačan je osnivanjem šest omladinskih klubova i centara.

-Realizovane su tri generacije Škole novinarstva i digitalnih medija, edukovano više od 60 novinara, koji su podržavajući jedni druge stvarali pozitivne priče o mladima, inicijativama i aktivnostima zajednice.

-Povećana je interakcija između mladih i donosilaca političkih odluka o pitanjima od interesa za mlade.

 

“Free radio Prijedor je uspješno realizovao tri škole novinarstva i digitalnih medija u sklopu BHRI programa, gdje smo edukovali 61 mladu osobu sa područja prijedorske regije, ali i mlade iz Sanskog Mosta, Mrkonjić Grada, Jablanice i Viteza. Sa istim tim mladim ljudima realizovali smo više od 60 emisija “Puls mladih”, koje su bile posvećene mladim ljudima, njihovim problemima, ali i njihovim pozitivnim pričama”, istakla je Dejana Topić Daljević, glavni i odgovorni urednik Free radija i glavni mentor navedenih projekata.

 

Program BHRI, koji je  počeo u novembru 2017. godine, a završava u oktobru 2021. godine, kako ističe Laura Lungaroti, šef Misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH imao je za cilj napraviti promjene u  BiH, sa fokusom na mlade ljude.

“Danas smo predstavili neke od ključnih rezultata koje smo postigli tokom ovog perioda, gdje smo uspjeli da obuhvatimo 20.000 mladih, organizujemo različite aktivnosti, stvorimo saradnju sa 134 partnera i da omogućimo mladim ljudima da se bave inovativnim idejama i inicijativama i budu dio različitih projekata”, poručila je ona.

Kako je navela, to je ono što Organizacija radi i što će nastaviti da radi.

“Isto tako, mnogi od ovih organizacija i inicijativa će nastaviti i sami da rade. Ovo je bio projekat gdje smo gradili otvoreno društvo, gdje mladi žele da ostanu, umjesto da napuste svoju zajednicu”, zaključila je ona.

Erik Nelson, ambasador SAD u BiH naglasio je da je investicija u mlade ljude najbolja investicija, jer kako je kazao – mladi su ti koji mogu izgraditi bolju budućnost.

“U deficitu su i nada i šansa za mlade ljude, ali ako se okupe na formumima poput ovih to može promijeniti stvari na bolje. Da bi to bila uspješna priča, potrebna je odlučnost mladih uz podršku svih nivoa vlasti i organizacija civilnog društva, a sve sa krajnjim ciljem pružanja podrške mladim ljudima da stvari krenu u boljem pravcu”, rekao je ambasador Nelson.

No Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017