Odbornici se pridružili kampanji 16 dana aktivizma: “Bijela vrpca- Muško NE nasilju nad ženama”

Created | By: freeradio | December 2, 2022
Odbornici se pridružili kampanji 16 dana aktivizma: “Bijela vrpca- Muško NE nasilju nad ženama”

Odbornici su se nošenjem bijele vrpce na današnjoj 24. redovnoj sjednici Skupštine grada pridružili kampanji 16 dana aktivizma “Bijela vrpca – Muško NE nasilju nad ženama” i kampanji “Stop nasilju nad ženama – Nijedna žrtva više” na inicijativu Gender centra Republike Srpske.

Na poziv Gender centra- Centra za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske koji je upućen lokalnim zajednicama Republike Srpske o o sprovođenju kampanje 16 dana aktivizma: “Bijela vrpca- Muško NE nasilju nad ženama” i kampanje “Stop nasilju nad ženama – Nijedna žrtva više” Grad Prijedor se priključuje ovoj kampanji i postavljanjem vizuala ovogodišnje kampanje i nošenjem bijele vrpce želimo da pošaljemo poruku javnosti i stanovnicima naše lokalne zajednice da se zalažemo za okončan

Dopis upućen od strane Gender centra Republike Srpske za skupštinskom govoricom pročitala je odbornica Azra Pašalić, predsjenica skupštinske Komisije za ravnopravnost polova.

Gender centar – Centar za jednakost i ravnopravnost polova Republike Srpske se svake godine, od 2008. godine, priključuje globalnoj kampanji “16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama”, koja traje od 25. novembra do 10. decembra (Međunarodnog dana ljudskih prava), sprovodeći kampanje podizanja svijesti javnosti o rodno zasnovanom nasilju u Republici Srpskoj pod nazivom “Bijela vrpca – Muško NE nasilju nad ženama” i “Stop nasilju nad ženama – Nijedna žrtva više”.

Rodno zasnovano nasilje jedan je od najrasprostranjenijih oblika kršenja ljudskih prava i narušavanja ljudskog dostojanstva. To je pojava sa kojom se suočavaju sve države i koja pogađa milione žena i ovaj problem je civilizacijski izazov svakog društva. NJegova specifičnost u odnosu na ostale oblike nasilja je ta što se uvijek pojavljuje u zoni privatnosti, najintimnijoj sferi života, u kojoj bi svako trebao da se osjeća sigurnim.

Najfatalniji ishod nasilja nad ženama je femicid- ubistvo žene od strane partnera, stoga ovogodišnja kampanja nosi naziv “Stop nasilju nad ženama – Nijedna žrtva više. Za siguran život svake žene”.

Kampanja se provodi na nivou Republike Srpske, na nivou institucija Vlade Republike Srpske, Narodne skupštine Republike Srpske, lokalnih organa vlasti, subjekata zaštite od nasilja u porodici (policija, pravosuđe, zdravstvene, socijalne i obrazovne institucije), nevladinih organizacija i medija.

gradprijedor.org

No Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017