1. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiRS-BIHOd sutra vakcinacija protiv gripa

Od sutra vakcinacija protiv gripa

U Republici Srpskoj sutra počinje vakcinacija protiv gripa, a Institut za javno zdravstvo u saradnji sa Vladom Srpske obezbijedio je besplatnih 20.000 doza vakcina, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora Instituta Bojan Đenić.
Đenić je rekao da je obezbijeđeno i 3.500 doza za komercijalnu vakcinaciju, a cijena jedne vakcine je 28 KM.

“Ovdje u Banjaluci u amfiteatru Instituta sutra od 8.00 do 14.00 časova biće vršena vakcinacija”, rekao je Đenić na konferenciji za novinare u Banjaluci i dodao da će se vakcinacija obavljati i u regionalnim centrima u Doboju, Istočnom Sarajevu, Zvorniku, Foči i Trebinju.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo Jela Aćimović istakla je da u kategoriju građana koji mogu primiti besplatnu vakcinu spadaju oboljeli od šećernih bolesti, pacijenti na hemodijalizi, HIV pozitivne osobe, pacijenti liječeni kardiohirurškim metodama liječenja, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu ili oboljela od cistične fibroze, oboljeli od mišićne distrofije, multiple skleroze, osobe koje su završile sa hemoterapijom i lica sa posebnim potrebama sa boravkom u kolektivnom smještaju.

“Svi oni se vakcinišu kao do sada u svojim domovima zdravlja, a oni koji nemaju pravo na besplatnu vakcinu, a žele da se vakcinišu, mogu da se obrate Institutu za javno zdravstvo”, pojasnila je Aćimovića, te naglasila da je naručivanje kod porodičnog ljekara potrebno ukoliko se vakcinacija vrši u domovima zdravlja.

Ona je rekla da je riječ o “Sanofi” četvorovalentnoj vakcini koja štiti od dva virusa tipa A i tipa B.

Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Nina Rodić Vukmir navela je da je grip virusno respiratorno oboljenje koje se prenosi direktno i kapljično, odnosno i preko ruku, i kihanjem i kašljanjem.

Vukmirova je rekla da simptomi gripa liče na bilo koju drugu prehladu i praćeni su kihanjem, kašljanjem, bolom u grlu i mišićima, temperaturom, a komplikacije se mogu razviti i na bubrezima, srcu i centralnom nervnom sistemu.

“Najugroženija su mala djeca i starija lica, te trudnice i osobe sa hroničnim oboljenjima”, napomenula je Vukmirova.

Vukmirova je podsjetila da Institut od 2011. godine sprovodi nadzor nad gripom, te poziva sve građane da se vakcinišu. 

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments