Obojite vaskršnja jaja namirnicama iz kuhinje

Created | By: freeradio | April 30, 2021
Obojite vaskršnja jaja namirnicama iz kuhinje

Možda zvuči kao floskula, ali bake zaista znaju najbolje, pa tako i kad je ukrašavanje vaškršnjih jaja u pitanju. Iako su prirodne boje za jaja davno ustuknule pred navalom industrijskih i raznih naljepnica, u najnovijem vremenu sve jače svijesti o zdravlju i okolini bakine metode opet su popularne.

KAKO DO KOJE BOJE?

Za početak treba naglasiti da ćete kod bojenja jaja sastojcima iz kuhinje nešto teže dobiti nijansu ili intenzitet industrijske boje, ali priroda nam je podarila zaista lijepu paletu.

Tako ćete plava jaja dobiti uz pomoć crvenog kupusa ili borovnice, narandžasta se dobija od kore luka, u jarkožutu jaja će obojiti šafran ili kurkuma, roze ćete dobiti uz pomoć cvekle, a za zelena jaja pobrinuće se špinat ili kopriva. Želite li smeđa jaja, posegnite za omiljenim jutarnjim napitkom – kafom.

ŠTA JE POTREBNO?

Pored jaja (koja je najbolje da budu bijela, jer se boja bolje prima što je ljuska svjetlija, ali nećete pogriješti ni sa smeđim jajima, samo ćete dobiti druge nijanse boja) i namirnica koje će ih obojiti – kod bojenja začinima, kafom i lukom dobro će doći i malo sirćeta. Ono će pomoći da se boju fiksira, ali nikako ga ne stavljajte kad jaja bojite uz pomoć svježeg povrća ili voća.

POSTUPAK BOJENJA JAJA

Uobičajeni omjer je oko 800 g sitno sjeckanog povrća ili voća ili tri do četiri kašike začina na litar vode. Tehnike su dvije – toplo i hladno bojenje. Prva će osigurati intenzivniju boju: sirova jaja skuvajte s namirnicom koja daje boju i pustite ih da se u njoj ohlade, a mogu se i namakati još nekoliko sati ili preko noći.

Kod druge tehnike odvojeno skuvajte jaja i otopinu s bojom, jaja zatim uronite u otopinu i ostavite barem pola sata (najbolje u frižideru preko noći). Ova druga metoda idealna je kad vaškršnja jaja ukrašavate s djecom. Ako na jajima želite otiske cvijeća ili lišća, prije bojenja ih prislonite uz jaje, omotajte najlon čarapom ili gazom, dobro pričvrstite i dalje nastavite prema jednoj od dvije tehnike bojenja. Na kraju jaja posušite, po želji za sjaj premažite uljem.

Nezavisne

7 Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017