30. Septembra 2023.
NaslovnicaNovostiObilježeno 27 godina od egzodusa Srba iz Sanskog Mosta

Obilježeno 27 godina od egzodusa Srba iz Sanskog Mosta

Simboličnim spuštanjem cvijeća u rijeku Sanu u Prijedoru je danas obilježeno 27 godina od egzodusa Srba iz Sanskog Mosta gdje ih je do rata živjelo 27.000.
Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora deset godina obilježava današnji datum.

Potpredsjednik ove organizacije Slaviša Kneginjić rekao je da je prije rata
u Sanskom Mostu živjelo 27.000 Srba, te da su svi izbjegli i protjerani iz ove opštine.

“Moramo pominjati Sanski Most i tu istinu iznosti”, poručio je Kneginjić.

Boško Kragulj živio je u Kamengradu kod Sanskog Mosta i na današnji dan 1995. godine, kao osmogodišnji dječak je izbjegao, a danas kao kamerman lokalne televizije u Prijedoru prvi put snima događaj koji pominje taj datum.

Kragulj je ispričao da je njegov otac bio na ratištu, a da je iz svoje kuće izbjegao zajedno sa majkom, bratom, babom i djedom.

“Uzeli smo auto, djed traktor i to je sve. Došli smo do mosta na Žegeru i tu u jednoj vikendici prespavali dan-dva i onda smo otišli u Banjaluku. Bili smo u dvorani `Borik` par dana dok po nas nije došao rođak iz Temerina i onda smo otišli kod tetke u Kikindu”, rekao je Boško.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragoslav Kabić rekao je da most sa kojeg su danas bačene ruže i cvijeće u rijeku Sanu mnogima značio put slobode i put spasa.

“Mnogi od njih su našli ovdje svoje utočište i nastavili život u Prijedoru, u gradu tolerancije, mira i suživota. Ovim šaljemo poruku da se ovo nikad i nikom više ne desi”, dodao je Kabić.

Srna

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments