20. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiSVIJETNovi štrajk u Njemačkoj: Javni prijevoz paraliziran u više od 80 gradova

Novi štrajk u Njemačkoj: Javni prijevoz paraliziran u više od 80 gradova

Radnici javnog prevoza širom Njemačke napustili su posao u petak u najnovijoj industrijskoj akciji koja je udarila vodeću europsku ekonomiju, prenosi AFP.

Sindikat usluga Verdi pozvao je više od 90.000 radnika u preko 130 lokalnih kompanija koje upravljaju autobusima, tramvajima i podzemnim prevozom da se pridruže napuštanju rada u eskalirajućem sporu oko plata i uslova rada.

U većini oblasti bilo je predviđeno da se javni prevoz zaustavi za cijeli dan, s izuzetkom Berlina gdje je saobraćaj nastavljen sredinom jutra, i Bavarske gdje Verdi nije štrajkovao dok su pregovori o plaćama nastavljeni.

Međugradski i regionalni vozovi kojima upravlja Deutsche Bahn, gdje su mašinovođe štrajkovale prošle sedmice, nisu pogođeni ovaj put.

Verdijeva zamjenica predsjednika Christine Behle rekla je da sindikat traži 35-satnu radnu sedmicu bez gubitka plata, u pokušaju da radna mjesta budu privlačnija za radnike.

Mnogi operateri prijavljuju i do 20 do 30 posto nepopunjenih radnih mjesta, a nedostatak osoblja doprinosi stvaranju začaranog kruga prezaposlenih zaposlenika koji se potom razbole, što pogoršava situaciju.

Aktivisti za klimu ranije su ove sedmice dali podršku Verdiju uprkos uticaju na javni prevoz, rekavši da je vrijeme da radnici u sektoru dobiju bolju nadoknadu.

Štrajk je uslijedio dan nakon što je osoblje sigurnosti na 11 njemačkih aerodroma napustilo posao, što je dovelo do otkazivanja 1.100 letova usred niza industrijskih akcija i protesta koji su pogodili putnike u posljednjih nekoliko sedmica.

radiosarajevo.ba

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments