23. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiNovembar 2020.god. najtopliji novembar u istoriji mjerenja

Novembar 2020.god. najtopliji novembar u istoriji mjerenja

Ovogodišnji novembar bio je do sada najtopliji registrovani 11. mjesec u godini na planeti Zemlji, ukazuju meteorolozi.
Na globalnom nivou, ovogodišnji novembar bio je za 0,77 Celzijusovih stepeni topliji u odnosu na prosječnu temperaturu u uporednom periodu od 1981. do 2000. godine, te za 0,1 stepen topliji nego 2016. i 2019. godine, kada je evidentirana rekordno visoka temperatura za novembar.

Istovremeno, u Evropi je evidentirana najtoplija jesen, pokazuju podaci iz izvještaja službe EU za klimatske promjene /Kopernikus/ koji je objavljen uoči navršavanja pet godina od potpisivanja Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama.

Ova godina po temperaturi se približila najtoplijoj zabilježenoj godini do sada – 2016.

Najviša natprosječna temperatura evidentirana je u sjevernoj Evropi, Sibiru i na Arktiku, gdje je, zbog drastičnog otapanja morskog leda, zabilježen njegov drugi najniži nivo u novembru do sada.

Znatno viša temperatura od prosječne uočena je i u SAD, Južnoj Americi, južnoj Africi, na Tibetanskoj visoravni, na području istočnog Antarktika, te u većem dijelu Australije.

Prema podacima Svjetske meteorološke organizacije, globalna temperatura od januara do oktobra bila je za 1,2 stepena Celzijusova veća od one u predindustrijskom periodu.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments