Nokia dobila ugovor za uspostavljanje 4G mreže na Mjesecu

Created | By: freeradio | October 19, 2020
Nokia dobila ugovor za uspostavljanje 4G mreže na Mjesecu

Američka svemirska agencija NASA potpisala je ugovor s kompanijom Nokia America koji se odnosi na uspostavljanje 4G mreže na Mjesecu.

Ugovor između NASA i Nokije je vrijedan 14,1 milion evra, a grant je dio ostalih ugovora vrijednih 370 miliona dolara koji su potpisani u svrhu napretka istraživanja i razvoja u sferi istraživanja svemira.

Plan Nokije je da uspostavi 4G/lTE mrežu i da eventualno izvrši tranziciju na 5G mrežu, baš kao i na Zemlji. Bit će to prvi LTE/4G sistem komunikacije u svemiru, tvrdi NASA.

Sistem bi mogao podržavati komunikaciju na lunarnoj površini i na velikim udaljenostima. Brzina bi bila veća, a veza pouzdanija u odnosu na aktuelne standarde.

Nokijina istraživačka podružnica Bell Labs je otkrila jkoš detalja, a to je da je cilj uspostaviti mrežu koja će omogućiti bežične operacije lunarnih rovera te navigaciju, ali i video streaming. Mreža će biti kompaknta i efikasna, specijalno dizajnirana da izdrži ekstremnu temperaturu, radijaciju i vakuum u svemiru.

Rokova zasad nema, ali je poznato da NASA želi imati lunarnu bazu na Mjesecu do 2028. godine.

Izvor:Nezavisne

8 Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017