23. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiNijedna privatna ambulanta ne može da radi testiranje pi-si-ar metodom

Nijedna privatna ambulanta ne može da radi testiranje pi-si-ar metodom

Nijedna privatna ambulanta u Republici Srpskoj, u skladu sa zakonskim propisima, ne može da vrši testiranje pi-si-ar metodom na virus korona, već samo serološko, odnosno otkrivanje antitijela na virus u krvi.

Uzorci za pi-si-ar test se analiziraju u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskoj bolnici u Foči i bolnicama “Sveti vračevi” u Bijeljini i “Sveti apostol Luka” u Doboju.

Testiranje pi-si-ar testom vrši se na punktovima koje nadležni dom zdravlja odredi za pružanje ove usluge, objavljeno je na sajtu Vlade Republike Srpske.

Indikaciju za testiranje na korona virus pi-si-ar testom postavlja nadležni dom zdravlja, odnosno higijensko-epidemiološka služba nakon razgovora pacijenta sa porodičnim ljekorom ili se indikacija postavlja prilikom pregleda u respiratornim ambulantama.

Pi-si-ar testiranje predstavlja dijagnostički standard za otkrivanje prisustva virusa korona, a uzorak se uzima iz nosa, dok serološko testiranje ne utvrđuje prisustvo virusa već antitijela na virus, odnosno da li je imuni sistem osobe razvio odgovor u eventualnom kontaktu sa virusom i ono se vrši iz uzorka krvi.

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor/”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments