20. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiNije svaka drijemka dobra drijemka: Pogledajte kako i koliko bi trebalo da...

Nije svaka drijemka dobra drijemka: Pogledajte kako i koliko bi trebalo da odspavate tokom dana!

Uz pomoć ovog vodiča otkrijte pravu mjeru.

10 MINUTA
Brzo okrepljenje: 10 minuta spavanja smjesta odagnava zamor i na barem 2 i po sata poboljšava funkcionisanje mozga, pokazalo je australijsko istraživanje. Pet minuta je ništa.

20 MINUTA
Odgođena korist: udvostručenje vremena dremuckanja poboljšaće vam vrijeme reagovanja i rezultate na matematičkim zadacima. Ali ne odmah: vašem mozgu trebaće barem 35 minuta da se razbudi prije nego što krenete da računate.

30 MINUTA

Zdrav san: osjećaćete se mučno sljedećih pet minuta, ali potom ćete biti budniji i mentalno britkiji sljedećih sat i po vremena. Ipak, možda je bolje da odspavate samo 10 minuta pa ćete izbjeći mamurnost zbog dubljeg sna.

45 – 90 MINUTA
Ne pomaže: tokom spavanjca od 45 minuta utonućete u dubok san, ali manje od 90 minuta nije dovoljno da mozak završi pun krug spavanja. „Često ćete se osjećati gore nakon što se probudite nego što ste se osjećali prije lijeganja“, kaže stručnjak za san dr W. Kristofer Vinter.

90 – 110 MINUTA
Znakovi nevolje: prosječnoj osobi ciklus moždanih talasa u snu traje 90 minuta, što je idealna dužina dugog drijemanja. Duže kunjanje možda je znak poremećaja u snu, kaže dr Vinter.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments