4. Marta 2024.
NaslovnicaNovostiRS-BIHNije prijavljen nijedan slučaj velikog kašlja u Srpskoj

Nije prijavljen nijedan slučaj velikog kašlja u Srpskoj

Nakon što se veliki kašalj (pertusisa) pojavio kod nekoliko desetina djece u Srbiji i Hrvatskoj u Institutu za javno zdravstvo RS uvjeravaju da nema mjesta panici, jer u Srpskoj nije prijavljen nijedan slučaj te zarazne bolesti u toku ove, a ni prošle godine.

Kako su za “Glas Srpske” istakli u ovom institutu, veliki kašalj predstavlja veoma zaraznu bolest od koje najčešće obolijevaju mala djeca.

– Bolest uzrokuje bakterija koja se nakon ulaska u respiratorni sistem domaćina razmnožava i stvara toksine, usljed čega nastaje oštećenje respiratorne sluznice. Pertusis ili veliki kašalj se prenosi kapljičnim putem, a prvi simptomi nastaju sedam do deset dana poslije infekcije – kazala je epidemiolog u institutu Jelena Đaković Dević.

Bolest se u početku, objašnjava ona, manifestuje simptomima prehlade nakon čega kašalj postaje intenzivniji, a noću se javljaju napadi kašlja.

– Najbolja zaštita od ove bolesti jeste redovna vakcinacija djece. U Srpskoj vakcinacija protiv difterije, tetanusa i pertusisa (DiTePer) se sprovodi kod djece sa navršena dva mjeseca života, davanjem tri doze vakcine protiv difterije, tetanusa i pertusisa u preporučenim razmacima – rekla je Jelena Đaković Dević.

Glassrpske

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments