14. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiNeodgovornima prijeti katanac

Neodgovornima prijeti katanac

Pogoršanje epidemiološke situacije i rekordan broj novozaraženih “kovidom 19” upalili su crveni alarm u Republici Srpskoj, a ugostiteljima, trgovcima i ostalim preduzetnicima koji ne budu poštovali mjere od juče prijeti i katanac na određeno vrijeme.

Zakonom o dopuni Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je juče stupio na snagu, definisano je da se pravnim licima i preduzetnicima u oblasti trgovine, ugostiteljstva i pružanja drugih usluga u Srpskoj, koji ne sprovode mjere zaštite, prvi put izriče zabrana rada na period od sedam dana. U Inspektoratu RS navode da u slučaju da pravno lice ili preduzetnik ponovi nepravilnost, zabrana se izriče u trajanju od 15 dana.

– Ovim zakonom dato je ovlašćenje nadležnim inspektorima da pravnim licima i preduzetnicima zabrane rad ukoliko utvrde da se u objektu u kojem se obavljaju djelatnosti ne sprovode mjere čiji je cilj sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti. Zaštitne mjere odnose se na fizičku distancu, okupljanje u grupama većim od propisanih i ograničeno radno vrijeme – istakli su u Inspektoratu. Dodali su da cilj nije kažnjavanje, zabrana rada, niti represija, naročito imajući u vidu otežanu ekonomsku situaciju zbog ograničenja u radu poslovnih subjekata.

– Manje propuste otklanjamo izricanjem upravnih mjera, ali teži prekršaji neće biti tolerisani. Zaštita javnog zdravlja je apsolutni prioritet u odnosu na interese pojedinaca – naglašavaju u Inspektoratu.

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS Željko Tatić rekao je za “Glas Srpske” da treba tražiti opcije koje ne podrazumijevaju zatvaranje.

– Zdravlje svakog pojedinca mora biti na prvom mjestu i apelujem na sve da poštuju preporučene mjere, ali bilo koji ugostiteljski objekat koji bude zatvoren na sedam dana neće više biti ni otvoren – rekao je Tatić, podsjetivši na težak položaj ugostitelja širom Srpske, ali i turističkih agencija, od kojih je skoro 40 pred zatvaranjem.

Tatić je podvukao da kontrole i kazne treba da važe za sve.

– Ne smije biti privilegovanih ni kada je riječ o političkim skupovima, bilo da budu organizovani na otvorenom ili u zatvorenom – rekao je Tatić.

Prema jučerašnjim podacima Instituta za javno zdravstvo RS korona je uzela još jedan život u Srpskoj, a od 488 testiranih za 24 časa “kovid 19” je potvrđen kod još 106 osoba. Po broju novozaraženih prednjači Gradiška sa 25, potom slijede Banjaluka sa 15, Prijedor sa 11 i Zvornik sa deset novozaraženih.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice u Gradišci Rajko Dodik rekao je za “Glas Srpske” da je na “kovid” odjeljenju te zdravstvene ustanove trenutno hospitalizovano 14 zaraženih pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

– Svi su na terapiji kiseonikom, a imamo i jednog pacijenta na respiratoru. Imajući u vidu da smo granično područje i broj testiranja je veći pa to može biti jedan od razloga povećanog broja pozitivnih slučajeva – rekao je Dodik.

Direktor Instituta Branislav Zeljković je rekao da je epidemiološka situacija nepovoljna, a razlog su uglavnom privatna druženja.

– Ne može se očekivati da epidemiološka situacija u zajednici bude nepovoljna, a da se u jednom trenutku ne pogorša i u školama – upozorio je Zeljković i pozvao građane da se pridržavaju mjera, bez obzira na to koju funkciju obavljaju ili kojim poslom se bave, jer virus ne poznaje ni rasu, ni naciju, ni poziciju, već samo ljudski organizam.

Epidemiolog u Institutu Jela Aćimović rekla je da je dostignut nivo zaraženih koji je veći od svih prethodnih.

– Da ne bismo išli u potpuno zatvaranje objekata, moramo se pridržavati svih mjera, jer se sada bolest najlakše širi – rekla je Aćimovićeva, naglasivši da bi veliki broj zaraženih u narednim danima mogao povećati broj osoba sa teškom kliničkom slikom te da je ključno da lica sa simptomima ostanu kod svoje kuće.

Nepovoljnu epidemiološku situaciju bilježi i FBiH, gdje je juče evidentirano deset smrtnih slučajeva, a “kovid 19” potvrđen je kod 228 od 1.597 testiranih osoba.

Izbori

U vrijeme pandemije virusa korona veliki izazov predstavlja i održavanje lokalnih izbora u BiH, koji su zakazani za 15. novembar. Branislav Zeljković je rekao da još nije ustanovljena tehnika kako će glasati lica koja su pozitivna na virus korona.

glassrpske

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments