Neadekvatna kanalizacija i nekontrolisana gradnja – uzrok poplava

Created | By: freeradio | December 28, 2022
Neadekvatna kanalizacija i nekontrolisana gradnja – uzrok poplava

Uzroci poplava u Prijedoru su, između ostalog, neodgovarajuća kanalizaciona mreža i nekontrolisana gradnja, smatra načelnik gradskog Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove Dragoslav Kabić.
Odgovarajući na pitanja odbornika Skupštine grada o uzrocima poplava u dijelovima Prijedora koji nikad ranije nisu bivali pogođeni ovom nepogodom, Kabić je rekao da je dobar dio kanalizacione mreže građen prije 50 ili 60 godina, a da je napravljena od betonskih cijevi koje nisu zalivane cementnim mlijekom, odnosno malterom.

“Iznad je posađen drvored, isto prije 50-60 godina, i sve žile su prodrle u cijevi, a `Vodovod`, kao preduzeće nadležno za održavanje vodovodne i kanalizacione mreže, nema adekvatnu mašinu koja to može riješiti”, pojasnio je Kabić u obraćanju odbornicima.

Kabić je ocijenio da je sreća što još ima ljudi koji prihvataju da rade takve poslove koji podrazumijevaju raskopavanje zemlje, razbijanje cjevovoda, ulazak unutra i ručno sječenje tih žila.

“To je na čitavom području Ulice 29. novembra i na još mnogo lokacija u gradu je mreža u takvom stanju”, dodao je Kabić.

Prema njegovim riječima, na području Svala napravljeni su objekti i davane su građevinske dozvole i građeni objekti bez prethodnog ispitivanja stanja zemljišta, ukazujući i da je starim mještanima poznato da je tu bio bazen “Bair”, da je teren podvodan i da padavinske vode više nemaju kuda otići.

“Bio je potok koji je pregrađen datom građevinskom dozvolom za jedan poslovni objekat. Fekalna kanalizacija, pored svih ovih problema, može da prihvati tu količinu, ali oborinske vode ne mogu. Jednostavno, kada uđu padavniske vode u kanalizacionu mrežu, onda iz te mreže izlazi voda. Znači, to je samo jedan od problema i razloga zašto se to dešava sada i u Ulici 1. maja”, pojasnio je Kabić.

On je naveo da je prostor nagomilan objektima, izgrađena je nova dvorana na Urijama, te da je tu ranije postojao potok koji je išao ispod dubičke ceste i prolazio u Puharsku, a da je danas sve to zatrpano i tog potoka više nema.

“Padavinske vode, koje krenu odozgo, prvo sa Kozare, pa onda iz svih ovih potočića koji se nalaze bliže gradu, nemaju gdje oticati, nego plave saobraćajnice, dvorišta i slično”, pojasnio je Kabić.

Srna

No Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017