23. Aprila 2024.
NaslovnicaZabavaMuzikaNazire se kraj enormnih gubitaka u muzičkoj industriji

Nazire se kraj enormnih gubitaka u muzičkoj industriji

Umjesto planiranih prihoda od rekordne 12,2 milijarde dolara na blagajnama, muzička industrija orijentisana na izvođenje uživo doživjela je enormne gubitke. Jedino je profitirala prodaja muzike u fizičkom i digitalnom obliku. Ipak, predviđa se da će 2021. označiti potpuni oporavak industrije.

Na početku godine predviđalo se kako će ova industrija 2020. godine postići rekordne 12,2 milijarde dolara na blagajnama, ali umjesto toga zabilježen je enormni gubitak u prodaji ulaznica, nakon što je industrija u potpunosti zatvorena u martu.

Predviđena cifra od 30 milijardi dolara uključuje neprijavljene događaje, pomoćne prihode, uključujući sponzorstva, prodaju ulaznica, koncesije, robu, prevoz, restorane, hotele i druge ekonomske aktivnosti povezane sa događajima uživo, navodi se u izvještaju. Pored toga, ovi proračuni uzeli su u obzir gubitke 147.000 kompanija.

“Bila je to izuzetno teška godina za industriju, na koju je virus korona nesrazmjerno uticao. Koliko god bolno bilježili nedaće i gubitke s kojima se suočavaju naša industrija i mnoge kolege, srećom, na vidiku je oporavak”, izjavio je Rej Vadel, predsjednik “Oak View & Conferences Divisiona”.

On je dodao da se dolaskom vakcina i novih testiranja mogu očekivati novi protokoli sigurnosti, ali i sanacije dosadašnjih gubitaka.

“S vakcinama, boljim testiranjima, novim protokolima sigurnosti i sanacije, pametnim izdavanjem ulaznica i ostalim inovacijama, živa industrija će se ubrzati u sljedećim mjesecima. Sigurni smo da ćemo u ovo vrijeme sljedeće godine imati sasvim drugu priču i ishod”, dodao je Vadel.

Samo britanska muzička industrija bilježi pad od više od 85 odsto u svim segmentima, a muzička industrija u Velikoj Britaniji jedan je od glavnih pokretača ekonomije.

Budućnost nam nudi ipak svjetlo na kraju tunela – uz masovnu vakcinaciju i pripreme za ljeto i jesen 2021, koncerti bi konačno počeli da se održavaju i privlače publiku.

Izvor:Nezavisne

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments