1. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiPrijedorNa području prijedorske regije održano povoljno stanje bezbjednosti

Na području prijedorske regije održano povoljno stanje bezbjednosti

Na redovnoj konferenciji za novinare koja je održana danas u Policijskoj upravi Prijedor načelnik Policijske uprave Dragan Milojica, načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan i načelnik Sektora policije Zoran Jež prezentovali su rezultate rada za proteklih devet mjeseci.

Ističući da je na području Policijske uprave održano povoljno stanje bezbjednosti načelnik Milojica je rekao da je evidentirano 677 krivičnih djela, od čega 216 po nepoznatom izvršiocu. Procenat rasvjetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 61 %, dok je procenat ukupne rasvjetljenosti krivičnih djela 87%.

U izvještajnom periodu evidentirana su tri teška ubistva i dva teška ubistva u pokušaju. Ova krivična djela su u potpunosti rasvjetljena, svi izvršioci su identifikovani, lišeni slobode i uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima predati u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Prijedor.

Evidentirano je jedno krivično djelo razbojništva koje je i rasvjetljeno, a rasvjetljena su i dva razbojništva počinjena u prethodnom periodu.
Tokom godine realizovana je operativna akcija „Kalibar“ koja je rezultirala oduzimanjem šest pušaka, 1.200 metaka, pištolja i bombe. Nadležnom tužilaštvu podnesena su tri izvještaja protiv tri lica za počinjena krivična djela „Nedozovoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija“.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan je rekao da je iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano 45 krivičnih djela kojima je pričinjena materijalna šteta u iznosu od 1.616.801,00 KM. Trideset šest krivičnih djela je koruptivnog karaktera, a nadležnom tužilaštvu podneseno je 19 izvještaja protiv 25 lica.

Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirano je 39 krivična djela i 117 prekršaja. Oduzeto je preko 2.014 grama marihuane, 57 grama kokaina, 45 grama heroina, 98 grama amfetamina, 2.546 sjemenki i 6 stabljika kanabisa i više od sto komada medicinske droge. Pronađene su dvije improvizovane laboratorije za uzgoj indijske konoplje.

Načelnik Sektora policije Zoran Jež je rekao da je u proteklih devet mjeseci iz oblasti javnog reda i mira evidentirano 378 prekršaja. Nije evidentirano nijedno narušavanje javnog reda i mira u kojem je učestvovalo više lica.

Pojačanim planskim aktivnostima tokom perioda turističke sezone na području Policijske uprave Prijedor održano je povoljno stanje bezbjednosti. Tokom ovog perioda nisu zabilježene situacije koje bi značajnije uticale na stanje bezbjednosti na području prijedorske regije.
Iz oblasti bezbjedosti saobraćaja evidentirano je 725 saobraćajnih nezgoda, od kojih šest sa smrtnom posljedicom. Iz saobraćaja je isključeno 2.128 vozača, od čega 1.907 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i 86 vozača zbog upravljanja pod dejstvom opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova.

Povodom početka školske godine u septembru mjesecu preduzete su sve potrebne planske mjere u cilju zaštite djece školskog uzrasta u saobraćaju. U okviru ovih aktivnosti u toku je rad na edukaciji novoformiranih saobraćajnih patrola u osnovnim školama.

InfoPrijedor.com

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments