20. Februara 2024.
NaslovnicaNovostiRS-BIHNa OVE STVARI vozači trebaju obratiti pažnju tokom zimske vožnje

Na OVE STVARI vozači trebaju obratiti pažnju tokom zimske vožnje

Hladno vrijeme, so i pijesak na putu i klizav kolovoz stvari su koje nas sve čekaju u narednim mjesecima.

Oni sitni problemi kod automobila koji nisu predstavljali veliki problem tokom ljeta, pogoršaćeće se tokom hladnih dana.

Iz Auto-Moto saveza Republike Srpske su istakli da oni od početka novembra mjeseca provode kampanju pod nazivom “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2023” koja podrazumijeva besplatne preglede tehničke ispravnosti vozila i njihovu pripremljenost za zimu, s podsjećanjem da je zimska oprema zakonom obavezna od 1. novembra tekuće do 1. aprila sljedeće godine

Kako pripremiti automobil za zimu i na šta posebno treba da se obrati pažnja dobili smo odgovor od Auto-moto saveza Republike Srpske.

Provjera pneumatika

Kontrolom se provjerava vrsta pneumatika, da li je namijenjen za vožnju u zimskim, ljetnjim ili su pneumatici za sve vremenske prilike, te se provjerava i mjeri dubina gazećeg sloja pneumatika. Naime, zimske gume su napravljene od materijala koji bolje podnose niske temperature, šara gazećeg sloja je krupnija u odnosu na ljetnju s ciljem boljeg izbacivanja snijega, dok se sitni, talasasti žljebovi lakše kače za podlogu što sveukupno dovodi do boljeg prijanjanja za podlogu u odnosu na ljetnje gume. Ljetnji pneumatici imaju uzdužne kanale koji pomažu bolje odvođenje vode iz pneumatika.

Kvalitet rashladne tečnosti

Da biste spriječili da se, pri niskim zimskim temperaturama,voda u sistemu na zaledi, neophodno je dodati tačnost za rashladne sisteme motora usistem koja može da izdrži temperature i preko -30 stepeni Celzijusa. Kod nas sunajrasprostranjeniji antifriz i permant. 

Kočiona tečnost

Uslijed eksploatacije vozila vremenom dolazi do gubljenja prvobitnih svojstava kočione tečnosti u sistemu i smanjuje se viskoznost tečnosti što dovodi do smanjenja tačke ključanja iste, a što je glavno svojstvo kočione tečnosti, povećava se zaustavni put prilikom kočenja i naposlijetku, može doći i do propadanja pedale za kočenje. 

Tečnost za pranje vjetrobranskog stakla i metlice brisača

Provjerite stanje metlica brisača i po potrebi iz zamijenite novim, te dospite i tečnost za pranje vjetrobranskog stakla koja može da izdrži niske temperature. Vidljivost je veoma važna, pa prije pokretanja vozila dobro očistite sve staklene površine.

Svjetlosni signali uređaji

Provjerite i stanje ispravnosti svjetlosnih uređaja i signalizacije, pozicionog, stop, rikverc i svjetla za maglu, jer je važno da i vi budete viđeni od strane ostalih učesnika u saobraćaju. Rezervne sijalice su obavezne.

Akumulator

Niske zimske temperature dovode i do slabljenja kapaciteta akumulatora, jer se sporije odvija njegov proces obnove i punjenja, zbog čega treba da provjerite nivo elektrolita, odnosno neophodno je da akumulator bude potpuno napunjen i ispravan.

Klimatizacija u vozilu

Pored navedenog, provjerite i stanje klimatizacije u vozilu, kako bi bili sigurni da sistem može što brže da odmagli vjetrobransko staklo i omogući normalnu vidljivost.

Iz AMS RS zaključuju da su iznad navedene samo suštinske preporuke za pripremu vozila za zimu i da postoji i niz savjeta kada je riječ o samoj tehnici vožnje u zimskim uslovima, poput pokretanja vozila iz mjesta, vožnje po klizavom kolovozu, držanja bezbjednog odstojanja, zaustavljanje vozila.

SrpskaInfo

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments