Na Bogojavljenje plivanje za Časni krst i litija

Created | By: freeradio | January 16, 2023
Na Bogojavljenje plivanje za Časni krst i litija

U Prijedoru će u četvrtak, 19. januara, biti održana bogojavljenska litija i plivanje za Časni krst u rijeci Sani, u organizaciji prijedorske Srpske pravoslavne crkvene opštine, a do sada je prijavljeno dvadesetak takmičara, izjavio je Srni protonamjesnik Dragan Hrvaćanin.
Hrvaćanin je naveo da se za deseto jubilarno plivanje prijave primaju do večernjeg bogosluženja u Crkvi Svete Trojice u srijedu, 18. januara.

“Sveta liturgija počinje u 9.00 časova, a od 11.00 časova kretaće se bogojavljenska litija uobičajenom rutom do rijeke Sane, gdje će voda biti osveštana, Časni krst spušten u vodu, plivanje za časni krst i proglašenje pobjednika”, rekao je Hrvaćanin i pozvao vjernike i sve ljude dobre volje da uzmu učešće u ovom događaju.

Litija će se kretati ulicama Svetosavska, Nikole Pašića, Jovana Raškovića, Miloša Obrenovića i Kralja Petra Prvog Oslobodioca.

Svi koji žele da učestvuju mogu se prijaviti kod protonamjesnika Hrvaćanina ili na broj telefona 065/397-684 ili putem imejla /igor1389.is@hotmail.com/.

Tradicija plivanja za Časni krst o Bogojavljenju u gradu Prijedoru obnovljena je prije 10 godina i od tada se održava u kontinuitetu.

Od dosadašnjih devet izdanja, sedam puta je Danijel Drljača bio najbrži, 2018. godine je to bio Stefan Paunović, a lani Aleksa Krneta.

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslavlja 19. januara Bogojavljenje – praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere.

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vjere.

SRNA

No Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017