Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
spot_img
HomeNovosti"Muzički karavan"započeo put i održao prvu radionicu u Prijedoru

“Muzički karavan”započeo put i održao prvu radionicu u Prijedoru

Tinejdžeri i mladi iz Prijedora u četvrtak 29.aprila imali su priliku da u prostorijama Agencije za lokalni razvoj Gada Prijedora „PREDA PD“ prisustvuju prvoj kreativnoj muzičkoj radionici „Muzički karavan“ i upoznaju različite muzičke žanrove i druge kulturne identitete u svijetu.

Bosanski kulturni centar u Prijedoru, u saradnji sa muzičkom školom „Kuća dobrih tonova“, muzičkim studiom „Indico music“ i uz financijsku podršku „Bauern helfen Bauern“ Salzburg i Austrijskim kulturnim forumom Sarajevo realizuje jednogodišnji projekat organizovanja kreativnih muzičkih radionica u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Muzički karavan“. Medijski partneri projekta su Free radio Prijedor i portal Prijedor24.com

Cilj ovog projekta je pružanje mogućnosti mladima u Bosni i Hercegovini da dožive važnost i ljepotu zajedničkog stvaranja muzike kroz kreativno osmišljen program muzičkih radionica. Kreirani kulturno-umjetnički prostor je poligon za razmjenu kulturnih vrijednosti, prepoznavanje različitosti i uživanje u bogatstvu susreta sa drugim i drugačijim.

Kako nam je pojasnio profesor Ismar Porić, kooridnator projekta BKC Prijedor, tema prve radionice u Prijedoru je bilo  upoznavanje sa muzičkim instumentima i različitim muzičkim stilovima kroz live svirku. Zajedničko muziciranje je najbolji način za jačanje saradnje, pouzdanosti, kolektivnosti i efikasne komunikacije. Uz podršku naših partnera – Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo – naši polaznici su imali priliku da se se upoznaju sa bogatom austrijskom kulturom i njihovim najpoznatijim klasičnim i modernim kompozitorima (Mozart, J.Zawinul), istaknuo je profesor Porić.

Mentori muzičkih radionica su prominentni muzički stvaraoci – Igor Paspalj, Dinko Kulenović i Anes Beglerbegovic, koji imaju bogato iskustvo rada na najvišem umjetničkom nivou i to čini naše radionice atraktivnim za sve učesnike, bez obzira na njihova predznanja, vještine i sposobnosti. Pripremili su sjajan program koji se prilagođava osobinama i interesima svih polaznika, izjavila je Alma Semanić generalni sekretar BKC Prijedor.

Izjave mentora:

“Zadovoljan sam prvom radionicom Muzičkog karavana koji je počeo u Prijedoru. Imali smo dobru interakciju i druženje sa polaznicima sa kojima smo se dotakli raznih tema iz oblasti muzičkih muzičkih instrumenata, stilova, načina izvođenja i karakteristika pojedinih muzičkih pravaca i slično. Takođe, mislim da odlično funkcionišemo kao trio i jedva čekamo narednu radionicu koja će se održati. ” Igor Paspalj

“Mislim da je prva radionica prošla odlično. Drago mi je bilo prilično interaktivno i da su možda najviše pitanja postavljali najmlađi učesnici Karavana. Prva radionica prvenstveno posluži za međusobno upoznavanje i stvaranje pozitivne i opuštene atmosfere koja nam je svima potrebna za buduće radionice. Čini mi se da smo u tome uspjeli. Radujem se novoj radionici za koju ćemo pripremiti još interesantniji sadržaj baziran na svemu onome za šta su polaznici pokazali svoj interes.”  Dinko Kulenović

Izjave polaznika:

„Ovo je nevjerojatna prilika za sve nas, da imamo priliku da se upoznamo, učimo i radimo sa ovakvim vrsnim muzičarima, pogotovo zato što je radionica besplatna i svako može da se prijavi…veliko osvježenje za naš grad“ – Nikola (22)

„Stvarno nisam ovo očekivala, puno sam naučila i nikad uživo nisam čula ovako dobru svirku….jedva čekam da opet dođu u Prijedor“ – Jasmina (17)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments