20. Februara 2024.
NaslovnicaNovostiRS-BIHMUP RS: Zbog alkohola iz saobraćaja isključeno više od 14.000 vozača

MUP RS: Zbog alkohola iz saobraćaja isključeno više od 14.000 vozača

Policija Republike Srpske je za devet mjeseci ove godine iz saobraćaja isključila 14.094 vozača zbog vožnje u alkoholisanom stanju.
Ukupno je u tom periodu iz saobraćaja isključeno 16.931 vozač, rečeno je “Nezavisnim novinama” u Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske odakle dodaju da je među isključenim i 121 vozač zbog vožnje pod uticajem opijata.

Prema tim podacima, policajci su u prosjeku iz saobraćaja svakog dana isključili 62 vozača od čega je zbog alkohola svakodnevno isključen 51 vozač.

Da volan i alkohol ne idu zajedno pokazuju i podaci MUP-a da su saobraćajne nezgode najčešće prouzrokovali vozači koji su bili pod dejstvom alkohola, njih nešto više od hiljadu.

Rukovodilac Odsjeka za vozače, puteve i vozila iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Nikola Torbica kaže da broj isključenih vozača zbog alkohola ne iznenađuje.

On je naveo da Agencija već nekoliko godina mjeri indikatore bezbjednosti u saobraćaju, među kojima se nalazi i onaj koji se odnosi na alkohol i ukazuje da je stanje loše, odnosno da veliki broj vozača upravlja pod dejstvom alkohola zbog čega treba razmišljati o preventivnom djelovanju.

“Moglo bi se razmišljati o spuštanju granice za lišavanje slobode. Dakle, da spustimo granicu koja je sada propisana na nula alkohola, da idemo s tom rigoroznom mjerom”, rekao je Torbica.

SRNa

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments