23. Aprila 2024.
NaslovnicaUncategorizedMlada slikarka iz Prijedora kistom oživljava ljepotu i raskoš žena iz bajki

Mlada slikarka iz Prijedora kistom oživljava ljepotu i raskoš žena iz bajki

Katarina Bursać (20) iz Prijedora uz pomoć boje i kista slike iz svoje mašte prenosi na papir. Ova mlada naivka za Srpskainfo kaže da su njeni radovi spoj realnosti i fantazije.

Najčešće oslikava likove žena.

Oku posmatrača ne može promaći da žene na Katarininim slikama odišu ljepotom, raskošom, dominacijom, mudrošću, ali i velikom dozom mističnosti. Objašnjenje za to može se pronaći u onome što Katarinu inspiriše i motiviše da uzme kist u ruku.

– Kao mala uvijek sam nalazila inspiraciju u Diznijevim princezama, vilama, mitološkim djevojkama i voljela sam da crtam njihove raskošne haljine. I danas se negdje ta bajka o princezama zadržala u mojim radovima, ali kako sam rasla tako se i moje slikanje dosta popravilo, pa ih danas predstavljam sa dosta detalja i nekim spojem realnosti i fantazije. Moram istaći da u poslednje vrijeme najviše inspiracije pronalazim u kineskim kraljicama i njihovim veličanstvenim haljinama i frizurama. Međutim, žene koje ja oslikavam ne postoje u stvarnosti – priča Bursaćeva.

Osim slika žena, u Katarininoj kolekciji može se pronaći i po neki pejzaš prirode. Priznaje da bi voljela da ih oslika više, ali da to jednostavno radi onda kada je motivišu priroda i okolina.

– Svoje radove opisujem kao neki moj svijet u kome se opustim i crtam ono što želim da vidim, ono što ja smatram da treba da bude tu, a ne kako stvarno jeste. Generalno, crtam ono što ja smatram lijepim, ali to ne treba značiti da to što je meni lijepo je lijepo i nekom drugom. Međutim, to je i poenta slikarstva da smo svi mi različiti i gledamo stvari drugačije – smatra ona.

Ona navodi da je ljubav prema slikanju rasla zajedno sa njom, te da je dio nje.

– Slikanje je tu cijeli moj život, i kad sam srećna i kad sam tužna, to je nešto sa čim se rodiš i ne možes pobjeći od toga – tvrdi ona.

Bursaćeva dodaje da je još neke svoje vještine otkrila prije nekoliko godina.

– U srednjoj školi rodila se ljubav i prema šminkanju. Tako u svojim radovima spajam slikarstvo sa šminkanjem i iznenadila sam se koliko zapravo to dobro ide jedno sa drugim. Za svoje radove koristim uljane boje, akrilne boje, tempere, sjene za oči, razne šljokice, ali i grafitnu olovku – priča ona.

Iako se niko iz njene bliže porodice ne bavi slikanjem, vjeruje da je talenat za kreativnost upisan u njenim genima.

– Moja majka je veoma kreativna, pa pretpostavljam da sam to naslijedila od nje. Ona se bavi izradom ikebana, raznih ukrasa i rukotvorina – priča ona.

Navodi da svoje slike nije prodavala,  ali da ih je poklanjala prijateljima i rodbini.

– Svi moji radovi su lično moji i ne precrtavam ih. Pokušala sam par puta da precrtam nešto, ali uvijek se završi dodavanjem nekih mojih elemenata. Naravno da se dešavalo da vidim negde neku sliku koja me inspiriše, ali je naslikam drugačije, onako kako je ja vidim – priča Katarina.

Ova mlada Prijedorčanka kaže da nakon završene gimnazije nije odmah upisala fakultet, ali da planira da pokuša da upiše Akademiju umjetnosti. Ima želju da nekada organizuje i izložbu svojih djela. Na pitanje kako ocjenjuje kulturni sadržaj grada Prijedora, odgovara da bi to moglo da bude mnogo bolje.

– Nema dovoljno sadražaja kulture. Mladima se ne pruža prilika da se bave umjetnošću, ne pruža se prilika da zarade od toga, jednostavno je to kao “Super znaš crtati, ajde sada preko granice da zaradiš novac da preživiš”. Niko ne želi ni da pomogne mladim umjetnicima da razvijaju svoj talenat – smatra ona.

MLADIMA TREBA PODRŠKA

Katarina Bursać kaže da je u osnovnoj i srednjoj školi nagrađena brojnim diplomama za slikarstvo. – Omiljena nagrada mi je bila o temi Jasenovac kada sam osvojila drugo mjesto 2018. godine – kaže ona. Dodaje da aktivno učestvuje u aktivnostima Omladinskog savjeta Prijedor među kojima je projekat “Aktiviraj se, pokreni se” čiji su dio i slikarske radionice. – U projektu učestvuje oko 20 mladih ljudi koji žele nešto da promijene. Nadam da ćemo dobiti podršku od ovog grada, da ne moramo da odemo da bi nam bilo bolje. Želim da utičemo da djeca koja su talentovana dobiju stipendiju da se školuju za ono što vole, a ne da zanemare svoj talenat i rade bilo šta u inostranstvu kako bi mogli da prežive – poručuje ona.

Izvor: Srpskainfo

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments