9. Juna 2023.
NaslovnicaNovostiMEĐUNARODNO ISTRAŽIVANJE Ispod prosjeka znanje iz matematike i prirodnih nauka učenika u...

MEĐUNARODNO ISTRAŽIVANJE Ispod prosjeka znanje iz matematike i prirodnih nauka učenika u BiH

Znanje učenika četvrtih razreda osnovnih škola u BiH iz matematike i prirodnih nauka ispod je prosjeka, pokazali su rezultati međunarodnog istraživanja.

Međunarodno istraživanje trendova u znanju matematike i prirodnih nauka “TIMSS 2019” za BiH, provedeno je na uzorku od 5.628 učenika četvrtih razreda u 178 osnovnih škola i 336 odjeljenja.

Prema rezultatima ovog istraživanja, koje je danas objavila Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, učenici su na testu iz matematike ostvarili 452 boda, a na testu iz prirodnih nauka 459, što pozicionira BiH ispod prosjeka TIMSS skale koji iznosi 500 bodova.

Osim rezultata istraživanja, objavljene su i preporuke TIMSS-a koje se odnose na poboljšanje kvaliteta nastave i nastavnog osoblja, obezbjeđenje suštinske promjene nastavnih planova i programa prema kurikulumu zasnovanom na ishodima učenja, te na sistemski razvoj mehanizama praćenja kvaliteta obrazovanja.

Preporučeno je da se smanji postotak učenika čija su dostignuća na niskom nivou i da se istovremeno poveća postotak učenika koji postižu izvrsne rezultate, zatim da se poveća obuhvat predškolskim odgojem i obrazovanjem u ranim uzrastima sa posebnim fokusom na tri godine, te da se smanje razlike dostignuća učenika boljeg i lošijeg socio-ekonomskog statusa.

Iz Agencije apeluju na obrazovne vlasti da rezultate istraživanja TIMSS prihvate s ozbiljnošću, kao podsticaj za ubrzavanje reformskih procesa, ukazujući da je briga o kvalitetu obrazovanja najbolji način da se pokaže odgovornost društva.

– Obrazovni autoriteti bilo gdje u svijetu, pa tako i u BiH, imaju ključnu odgovornost da svako dijete dobije što bolje obrazovanje kako bi ispoljilo svoje potencijale, a ovo je i put da BiH dobije mlade osobe koje će ostvariti ekonomski i društvni napredak – navode iz Agencije.

Ovo je drugi put da učenici iz BiH učestvuju u istraživanju TIMSS i treći put da učestvuju u nekom od međunarodnih istraživanja u obrazovanju.

Od zemalja okruženja bolja dostignuća iz matematike, a koja su iznad prosjeka TIMSS skale, ostvaruju učenici iz Srbije sa 508 bodova i Hrvatske sa 509 bodova. Iz prirodnih nauka učenici iz Srbije postižu 517 bodova, a učenici iz Hrvatske 524 boda.

Kao i u istraživanju TIMSS 2015, najbolje dostignuće iz matematike ostvarile su zemlje dalekog istoka – Singapur, Hong Kong, Južna Koreja, Japan, Ruska federacija i Sjeverna Irska, saopšteno je iz Agencije.

Agencija će 15. decembra održati onlajn konferenciju na kojoj će biti predstavljena sveobuhvatna analiza prikupljenih podataka, što će omogućiti detaljan uvid u rezultate i preporuke TIMSS istraživanja, kao i praktičan način njihove primjene za unapređenje obrazovanja u BiH, navodi se u saopštenju.

Izvor:SrpskaInfo

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

RELATED ARTICLES

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments