14. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiMeđunarodni dan oboljelih od raka dojke:Porast broja oboljelih i umrlih žena od...

Međunarodni dan oboljelih od raka dojke:Porast broja oboljelih i umrlih žena od raka dojke

Republički koordinator za maligne bolesti Zdenka Gojković upozorila je na rastući broj novooboljelih i umrlih žena od karcinoma dojke u Republici Srpskoj i pozvala žene da izvrše mamografske preglede.
Gojkovićeva je napomenula da u razvijenom svijetu, gdje postoje bolji skrining programi, smrtnost od ove bolesti u opadanju.

“Dobra dijagnostika i opcije liječenja takođe utiču na smanjenje smrtnosti, ali je mamografski skrinining nešto što je nama potrebno”, rekla je Gojkovićeva novinarima u Banjaluci na štandu koji je Savez oboljelih od karcinoma dojke “Iskra” postavio povodom 24. oktobra – Međunarodnog dana oboljelih od raka dojke.

Gojkovićeva je pozvala žene da na vrijeme obave mamografiju, te pojasnila da već poslije 40. godine žena treba da uradi prvu mamografiju i da je ponavlja u određenim intervalima.

“Bitno je da se svaka promjena, koja je još mala, otkrije na vrijeme, jer samo tako može doći do potpunog izliječenja”, napomenula je Gojkovićeva i dodala da je i kod žena parasla svijest koliko je važno rano otkrivati ovu bolest.

Suzana Kekić iz “Iskre” navela je da u Republici Srpskoj od karcinoma dojke godišnje oboli između 500 i 600 žena.

Kekićeva je dodala da se ne može reći koje su to kritične godine za obolijevanje, pošto ima i članica “Iskre” koje su sa 23 godine operisale karcinom dojke.

Ona je apelovala da žene što više pažnje posvete preventivnim pregledima s ciljem ranog otkrivanja ove bolesti.

Izvor:SRNA

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments