23. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiLeonardo Dikaprio se ponovo oglasio o rijekama u BiH

Leonardo Dikaprio se ponovo oglasio o rijekama u BiH

Slavni američki glumac Leonardo Dikaprio ponovo se oglasio o rekama u BiH, ocijenivši da su, otkako je Vlada Federacije BiH donijela odluku o prestanku subvencionisanja izgradnje malih hidroelektrana, na korak bliže spasavanju “plavog srca Evrope”.

Kako je Dikaprio napisao na društvenim mrežama, novi podzakonski akt u FBiH je prvi korak ka zaštiti hiljada kilometara divljih reka, ljudi i životinja koji zavise od ovih plovnih puteva, prenosi portal Kliks.

– Ovo bi takođe moglo da pomogne stvaranju presedana širom Balkana za zaštitu poslednjih evropskih divljih rijeka – napisao je slavni glumac.

On se osvrnuo i na izjavu Vesa Zehresta, direktora organizacije “Global Wildlife Conservation” za očuvanje divljih životinja, koji je istakao kako je nadahnuće videti koliko je angažovani lokalni ekološki aktivizam u BiH podstakao široko protivljenje pogubnoj praksi izgradnje malih hidroelektrana.

– Sada je od velikog značaja da FBiH ispuni obećanje koje je dala, ne samo svojim ljudima, već i građanima svijeta, koji žele da zaštite reke Balkana ili evropskog plavog srca – izjava je Zehresta na koju je podsetio poznati glumac i borac za zaštitu okoline Dikaprio.

Portal podseća da je Vlada FBiH 26. novembra donela odluku da od 2021. godine više neće pružati subvencije koje podržavaju izgradnju malih hidroelektrana.

Izvor:SrpskaInfo

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments