9. Juna 2023.
NaslovnicaNovosti“Kovid” pasoši krajem jula i građanima u BiH?

“Kovid” pasoši krajem jula i građanima u BiH?

Detalji o uvođenju “kovid” pasoša su usaglašeni na nivou Evropske unije, a Ministarstvo civilnih poslova već je kontaktiralo sa pojedinim institucijama, među kojima je Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) i do kraja jula građani u BiH bi mogli da dobiju svoj digitalni pasoš.

Kako su precizirali za “Glas Srpske” iz ministarstva, konkretniji koraci nisu mogli biti napravljeni sve dok sama EU nije usvojila detalje i jasne smjernice za korišćenje ovog sertifikata.

– Ministarstvo je već kontaktiralo sa predstavnicima više institucija i počelo sa pripremom plana za izdavanje “kovid” pasoša. EU je u četvrtak usaglasila sve detalje i vjerujemo da će i građani u BiH imati svoje sertifikate kada i građani u EU – poručili su iz ministarstva.

Zamjenik ministra civilnih poslova Siniša Ilić rekao je za “Glas Srpske” da ne može precizirati datum, ali da bi izdavanje ovih sertifikata moglo početi najkasnije do kraja jula.

– To zavisi i od samog procesa imunizacije, koji ne teče u BiH kao u nekim drugim državama u Evropi. Od brzine vakcinacije zavisi stvaranje baze, da bismo imali konkretnije činjenice i da bismo lakše sproveli izdavanje ovog sertifikata. Vjerujem da će i sam proces imunizacije biti ubrzan i da će svi građani moći slobodno da putuju – rekao je Ilić.

On dodaje da se ovom pitanju pristupilo ozbiljno, jer će ovaj dokument biti važna osnova za dalji tok otvaranja država, putovanja i privredu u narednom periodu.

Evropska unija usaglasila je detalje o uvođenju zajedničkog “kovid” pasoša do kraja juna. Time rastu šanse da turistička sezona i putovanja uskoro budu relativno normalni.

Kao i u dosadašnjim nacionalnim verzijama “kovid” pasoša i u ovom će moći da se bilježe dokazi o vakcinaciji, preležanoj koroni ili negativnom nalazu testa. Ta digitalna evropska iskaznica imaće LjR kod koji teško može da bude falsifikovan.

“Kovid” pasoš bi trebalo da bude spreman najkasnije do kraja juna, saopšteno je u četvrtak u Briselu.

– Ovo je važan korak da bi ponovo bila uspostavljena sloboda kretanja u EU na što bezbjedniji način – rekla je Stela Kirjakidis, evropski komesar za zdravlje.

Još se lome koplja koje vakcine se priznaju. Konsenzus je za sada da su to samo one koje je odobrila Evropska agencija za lijekove, ali države članice mogu same da prihvate i druge vakcine.

Tačka sporenja

Uvođenje “kovid” pasoša izazvalo je brojna negodovanja i bilo tačka sporenja među evropskim liderima. Kao glavni problem javilo se pitanje diskriminacije ljudi i ograničavanje slobode kretanja, kao jednog od osnovnih postulata EU. Ipak, među liderima je postignut konsenzus da države članice same mogu da odrede izgled pasoša, ograniče kretanje ukoliko epidemiološka situacija to nalaže i da priznaju sertifikate trećih država.

Izvor:Glassrpske

RELATED ARTICLES

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments