20. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiPrijedorKaran: Svako nelegalno oružje je prijetnja

Karan: Svako nelegalno oružje je prijetnja

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan pozvao je danas sve građane koji imaju nelegalno oružje da ga predaju bez bojazni za ikakvu odgovornost, jer je ono prijetnja za sve.
“Najveći broj krivičnih djela u vezi sa oružjem se dešava u našoj blizini – u kućama, stanovima, dvorištima i, nažalost, sa našom dječicom, onom najmlađom populacijom za koju su oružje i minsko-eksplozivno sredstvo igračka kojima oni rado u svojoj igrici priđu i onda imamo tragične posljedice”, izjavio je Karan novinarima u Prijedoru gdje je organizovana kampanja “Poštuj život, ne oružje”.

Tom prilikom su podijeljeni i promotivni leci radi upoznavanja građana o procedurama u slučaju saznanja o nelegalnom posjedovanju ili pronalaska vatrenog oružja.

On je dodao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova prošle godine imalo još jednu akciju koja je bila direktno usmjerena na školsku djecu i omladinu koji su bili ciljna grupa kako da otkriju i prepoznaju i kako da postupaju kada kroz svoje igrice nađu eksplozivna i ubojna sredstva.

“Tada smo se obraćali najmlađima i govorili im da oružje ne štiti, već oružje ubija. A, sada se obraćamo svim građanima i roditeljima koji imaju nelegalno oružje, jer mislim da nismo svi skupa, pa ni mi u Ministarstvu, dovoljno jasno rekli o čemu je ovdje riječ”, rekao je Karan.

On je dodao da je svako nelegalno oružje, poput različitih vrsta oružja i ubojitih sredstava koja su, vjerovatno, ostala iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, sada postalo prijetnja.

“Svako onaj ko misli da se riješio neke bombe tako što ju je bacio u rijeku ili šumu, zapravo je direktno ugrozio možda nekog iz svoje porodice, šetača, izletnika. Stoga molimo sve građane koji imaju nelegalno oružje, ono oružje koje se ne može nabaviti po zakonu, da ga predaju bez bojazni za ikakvu odgovornost”, poručio je Karan.

On je dodao da se ova akcija ne može sprovoditi parcijalno, već na području cijele BiH, te iznio podatak da je prošle godine resorno ministarstvo prikupilo gotovo 800 komada nelegalnog oružja koje su građani predali kroz ovu akciju i gotovo 3.000 komada municije.

“Mi smo oduzeli više od 1.000 komada oružja, od čega 300 nelegalnog, i pronašli 102 komada oružja koje je bilo odbačeno u prirodi”, istakao je Karan.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je da je došao da ovu kampanju podrži i kao gradonačelnik i kao građanin jer je ovo jako važna tema, a u svakoj lokalnoj zajednici ovo ministarstvo radi sjajan posao jer podiže svijest građana o ovom problemu.

On je apelovao da se građani Prijedora jave u Policijsku upravu i dobrovoljno predaju nelegalno oružje.

Načelnik Policijske uprave Prijedor Dragan Milojica ukazao je na značaj ove akcije u smanjivanju broja incidenata koji su povezani sa vatrenim oružjem.

“Dosta ljudi ne zna da može predati oružje bez krivične odgovornosti jer zakon predviđa amnestiju, oslobađanje od odgovornosti za takvu dobrovoljnu predaju”, rekao je Milojica.

On je dodao da je u prethodnom periodu Policijska uprava Prijedor sprovodila represivnu akciju “Kalibar”, te iznio podatak da je u ovoj godini evidentirano 38 krivičnih djela nedozvoljene proizvodnje, prometa oružja ili minsko eksplozivnih sredstva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske realizuje kampanju “Poštuj život, ne oružje”, uz podršku UNDP-a i agencija za sprovođenje zakona u BiH.

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments