Kapitalne investicije:U trogodišnjem planu 54 projekta vrijednosti jednog godišnjeg budžeta

Created | By: freeradio | May 3, 2021
Kapitalne investicije:U trogodišnjem planu 54 projekta vrijednosti jednog godišnjeg budžeta

Trogodišnji plan kapitalnih investicija grada Prijedora obuhvata 54 projekta ukupne vrijednosti 43.164.647 KM, što je iznos približno jednak godišnjem budžetu grada.
Od toga je iz budžeta grada planirano 10.666.687 KM, a iz eksternih izvora 32.497.960 KM, gdje se budžetski dio odnosi polovinom na redovna, a polovinom na kreditna sredstva, navodi se u ovom planskom dokumentu.

Od ukupne vrijednosti investicija, iznos sredstava za ovu godinu je 6.079.784 KM, za iduću 25.927.620 KM, a za 2023. 11.157.243 KM.

Tokom izrade plana, pristiglo je 55 projektnih prijedloga od organizacionih jedinica Gradske uprave, gradskih komunalnih preduzeća, gradskih ustanova i institucija, republičkih javnih preduzeća i ustanova, ustanova kulture i obrazovanja sa područja grada, kao i predstavnika mjesnih zajednica i građana, a samo jedan projekat nije ispunio postavljene kriterije.

Oblasti na koje se plan odnosi su privreda, komunalna, saobraćajna i elektro infrastruktura, obrazovanje, kultura, sport, zaštita životne sredine i energetska efikasnost, zdravstvo, društveni sadržaji, digitalizacija i ostali projekti.
Tim za izradu ovog plana ima 18 članova među kojima su predstavnici Gradske uprave i javnih preduzeća i ustanova sa gradskog i republičkog nivoa.

“Potrebno je imati u vidu da su u Planu kapitalnih investicija 2021-2023 u pojedinim oblastima uvršteni i projekti čija se realizacija nastavlja i nakon 2023. godine, jer se radi o kapitalnim projektima čija se realizacija neće završiti u toku jedne budžetske godine odnosno gdje je za planski period predložena realizacija samo jedne faze projekta, dok se ukupna vrijednost projekta odnosi na njegovu realizaciju u cjelini”, stoji u ovom dokumentu.

Kapitalnom investicijom ili kapitalnim projektom smatra se investicija u materijalni objekat ili imovinu koji zahtijeva znatna finansijska ulaganja i očekivanog je vijeka trajanja dužeg od jedne godine. U zavisnosti od svojih specifičnosti, prirode prioriteta i finansijskih mogućnosti, svaka lokalna zajednica sama definiše šta se podrazumijeva kapitalnom investicijom.

Izvor:SRNA

10 Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017