1. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiSVIJETKakva će biti zima ove sezone? Već sada možemo znati šta nas...

Kakva će biti zima ove sezone? Već sada možemo znati šta nas čeka

Poplave, kiše, superćelijske oluje, suše, ekstremne vrućine, sve nas je to snašlo od početka ove godine.

Iako još ni jesen nije počela, već strepimo i pitamo se kakva nas zima ove godine čeka, a odgovor se krije hiljadama kilometara daleko.

Na to kakva će zima biti nije presudno ni kretanje fenomena El Ninjo, kao ni vrelog vazduha Sahare, niti onog vlažnog koji sa Atlantika donosi kiše. Odgovor se krije na samom sjeveru Planete na Arktiku, a u pitanju je polarni vrtlog.

Ovaj vrtlog ključan je za to da li ćemo ove zime biti okovani snijegom i ledom ili imati blagu i toplu zimu. Uprkos svojoj dalekoj lokaciji, uticaj snežnog vrtloga iliti polarnog vorteksa seže daleko izvan polarnog kruga, oblikujući klimu čak i na tropima.

Kraj ljeta počeo, zima iza ugla

– Jedna zanimljivost bez trenutnog prognostičkog značaja u ovom momentu jeste da nad stratosferom Sjevernog pola temperature padaju na oko – 48 stepeni. Počelo je i obrazovanje stratosfernog polarnog vrtloga. Ovaj sistem biće jedan od ključnih činilaca razvoja sinoptike tokom jeseni i zime koji su pred nama – napisao je Marko Čubrilo, meteorolog.

On napominje da jak polarni vrtlog najčešće podrazumijeva blažu zimu, dok bi zima bila jača da je vrtlog slabijeg intenziteta.

– Signal da se ljeto na sjevernoj polulopti bliži kraju je i početak obrazovanja stratosfernog polarnog vrtloga. Jak polarni vrtlog najčešće donosi blaže varijante zime jer “zaključa” hladnoću na polarnim oblastima. Međutim, zima nad Evropom posljedica je kombinacija mnogo faktora koji onda daju krajnji signal. Taj splet faktora se naziva telekonekcija – ukazao je Čubrilo.

Šta je zapravo polarni vorteks i zašto je važan?

Zašto je sve ovo važno? Zašto nam je svake zime stalo do polarnog vrtloga? Odgovor je zapravo prilično jednostavan.

Ova stratosferska polarna cirkulacija, nazvana polarni vrtlog, određuje da li ćemo imati veoma hladnu i snježnu zimu ili toplu i suvu.

Jak polarni vrtlog obično znači jaku polarnu cirkulaciju. On obično zatvara hladniji vazduh u polarne regione, stvarajući blaže uslove za veći dio SAD i Evrope. U ovim uslovima, zima može biti uglavnom toplija nego što je uobičajeno u srednjim geografskim širinama.

Nasuprot tome, slab polarni vrtlog može da stvori slab obrazac mlaza. Teže je zadržati hladniji arktički vazduh, koji sada može da pobjegne iz polarnih regiona u SAD i/ili Evropu.

Novi polarni vrtlog sve jači

U stratosferi iznad Sjevernog pola sada se formira novi polarni vrtlog koji brzo jača i u narednim nedjeljama biće sve jači.

Kako se detaljno navodi polarni vrtlog već godinama unazad utiče na zimske vremenske prilike u SAD, Kanadi i Evropi.

Ističu da je opasno ako ovaj vrtlog počne da se urušava, jer tada više ne može da zadrži ekstremno hladno vrijeme koje onda dolazi kod nas.

– Kako se približavamo jeseni, polarna područja se hlade jer manje sunčevih zraka dopire do Sjevernog pola. Iako u polarnim krajevima temperature padaju, atmosfera je na jugu još uvijek relativno topla. Tako dolazi do temperaturne razlike između polarnih i suptropskih područja, pa se širom sjeverne hemisfere razvija velika ciklonska cirkulacija niskog pritiska, poznata kao polarni vrtlog – navodi se.

Vrtlog prisutan gotovo svuda

Ističu da je polarni vrtlog prisutan na svim atmosferskim nivoima, ali može imati različite oblike na različitim nadmorskim visinama.

– Polarni vrtlog nije samo jedna zimska oluja koja se kreće. To je veliki ciklon koji se kreće cijelom sjevernom hemisferom, i utiče na to da li će zima biti ekstremno hladna, puna snijega, ili topla i suva. Snažan polarni vrtlog zadržava hladniji vazduh u polarnim regijama, stvarajući blage i prijatne zime u većim dijelovima Evrope i Sjeverne Amerike – navodi se, prenosi Blic.

Prema tome, ako ste ljubitelj toplije zime, više ćete voljeti jak polarni vrtlog, a ako volite hladnu zimu sa snijegom onda ćete se radovati kada meteorolozi objave da se polarni vrtlog urušio i oslobodio jako hladno vrijeme sa Sjevernog pola.

SrpskaInfo

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments