30. Septembra 2023.
NaslovnicaZabavaZanimljivostiKako možete prepoznati je li meso koje kupujete svježe

Kako možete prepoznati je li meso koje kupujete svježe

Svježe meso u prodavnicama može biti teško prepoznati, naročito ako je mljeveno. Ipak, možete ga provjeriti na jednostavan način.

Osim podataka navedenih na pakovanju, naravno da je važno obratiti pažnju i na izgled mesa. Nikada nemojte kupovati pakovano meso koje je u krvavoj vodi zato što je to znak da je ono staro.

Također trebate analizirati njegovu boju. Teletina bi trebala biti svijetla, ali ne bijela, isto kao i meso peradi. Govedina bi trebala biti srednje crvena, ali ne previše tamna. Ukoliko je meso blijede boje, sive, smeđe ili zelene, ono je pokvareno. Masni dijelovi moraju biti bijeli, a ne žuti.

Ukoliko ne možete pomirisati meso zato što je zapakovano, lagano ga opipajte. Nakon što ga pritisnete, ono se mora brzo vratiti u prvobitno stanje, tj. ne smije ostati udubljenje. Ako na njegovoj površini primijetite sluz, to znači da su na njemu bakterije.

Da bi se meso dobro zamrzlo i da bi se spriječilo širenje štetnih mikroorganizama, zamrzivač mora kontinuirano raditi na -18 stepeni Celzijusa.

Klix

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments