4. Marta 2024.
NaslovnicaNovostiRS-BIHKako da vas "ne preveslaju" na "Crni petak"?

Kako da vas “ne preveslaju” na “Crni petak”?

“Crni petak” pada svakog posljednjeg petka u novembru, a ovoga puta to je 24. Već su počele odavno reklame za popuste, a ponegdje piše i da idu i preko 50 odsto.

Crni petak se obilježava poslije Dana zahvalnosti, a tradicija je nastala tokom 60-tih godina 20. vijeka u Sjedinjenim Američkim Državama, da bi se decenijama kasnije proširila na veći dio planete.

Ranijih godina sniženja su išla i do 70 odsto. Ove godine ima i takvih najava, ali je mnogo više onih koji obećavaju popuste od 30 i 40 odsto. Popuste uveliko najavljuju prodavnice tehničke robe, sportske opreme, odjeće… Tržni centri imaju i svoje akcije, ali sve je to do maksimum 50 odsto.

Imajući u vidu i uobičajenu praksu da trgovci pred popust nerijetko podignu cijene, budite oprezni i razmislite da li vam i šta zaista treba.

Potrošači bi trebalo da obrate pažnju na realnu cijenu proizvoda, odnosno da provjere koliko je iznosila prethodna cijena i uporede da li je ponuđeni popust za njih opravdan.

Dalje, potrošači ne bi trebalo da prave zalihe, kupite ono što vam je zaista neophodno. Dodatno, kad uporedite cijene, u pitanju je možda ista cijena koja je važila i prethodnog vikenda. Dakle, samo ono što je potrebno i opravdava popust. Potrošače često privuče vizuelno reklama koja se odnosi na popust.

Kada provjerite opravdanost kupovine, i odgovarajući popust, onda donesite ekonomsku odluku.

Ako proizvod ne ispunjava karakteristike, teško ga je onda vratiti – rizik dokazivanja prelazi na potrošača.

Stručnjaci su otkrili da je u stvari manje od jednog u deset proizvoda, koje su posmatrali, bilo jeftinije na Crni petak nego neki drugi dan u godini. Prošle godine, analitičari su upozorili i na to da je manija oko Crnog petka zapravo loša za trgovce i da dugoročno, može da im ubije posao.

Da li su ta sniženja realno velika ili je u pitanju samo “marketinška manipulacija” ostaje nam da se uvjerimo već sutra.

SrpskaInfo

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments