23. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiKako će se provoditi SEROLOŠKO TESTIRANJE stanovništva u Srpskoj?

Kako će se provoditi SEROLOŠKO TESTIRANJE stanovništva u Srpskoj?

Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci danas će u naseljima Starčevica i Petrićevac početi serološko testiranje stanovništva, izjavio je dekan ovog fakulteta Ranko Škrbić.

Porodični ljekari nasumično biraju lica za testiranje. Nakon telefonskog poziva, pristanak na testiranje je dobrovoljan za lica koja žele da znaju da li imaju antitijela na virus korona – rekao je Škrbić za RTRS.

Škrbić je istakao da je ovo projekat Medicinskog fakulteta u Foči i Medicinskog fakulteta u Banjaluci, uz saradnju sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, te podršku i koordinaciju Svjetske zdravstvene organizacije.

– U međuvremenu smo sredstvima Vlade Republike Srpske kupili uređaje i dodatnu opremu za serološka ispitivanja, i za Foču i za Banjaluku, dok su kolege iz SZO obezbijedile dovoljan broj seroloških kitova neophodnih za analitiku – rekao je Škrbić.

Istakao je da je već urađeno 150 testiranja zaposlenih na Medicinskom fakultetu, kao i studenata.

– Možemo reći da imamo i prve rezultate, koji su nekada očekivani, a nekada ne, i koji pokazuju da su neka lica imala kontakte, međutim, ne znaju da su bila zaražena. Svakako, lica bez simptoma su najinteresantnija za ispitivanje – izjavio je Škrbić, piše RTRS.

Izvor:SrpskaInfo

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments