23. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiKulturaJEDNA OD NAJTUŽNIJIH GODINA Za samo 12 mjeseci, napustile nas 23 javne...

JEDNA OD NAJTUŽNIJIH GODINA Za samo 12 mjeseci, napustile nas 23 javne ličnosti

Iako su se pri dolasku ove 2020. godine mnogi nadali i priželjkivali da će biti mnogo bolja, srećnija i uspješnija od prethodne, rijetko ko to može reći.

Pandemija korona virusa promijenila je ljudske živote mnogi su ostali bez posla, u nestašici su, liječe se od bolesti, a neki su izgubili svoje najvoljenije.

Definitivno, na odlasku 2020. godine nemamo šta da slavimo, jedino možemo da se nadamo i vjerujemo da će nam se sreća osmijehnuti 2021. koja samo što nije stigla… U 2020. godini napustili su nas omiljeni glumici, voljeni i legendari pjevači, zbog kojih tuguje cijeli region.

Više od 20 javnih ličnosti preminulo je u 2020. godini, pa sada pjevaju u nebeskoj kafani, igraju na nebeskim daskama koje život znače, a svojim pjesmama, ulogama, poslovnim uspjesima, ali i po svojm velikim srcima ostaće vječno upamćeni i nikad prežaljeni.

Posljednji nas je napustio glumac Borivoje Kandić, koji je preminuo je u 59. godini. Ostaće upamćen po ulozi Vuka Karadžića u istoimenoj seriji, kao i ulogama u ostvarenjima “Varljivo leto”, “Šećerna vodica”, “Kolubarska bitka”, “Bulevar revolucije”, TV serijama “Dome, slatki dome”, “Kraj dinastije Obrenović”, “Srećni ljudi”…

Glumac Tihomir Tika Arsić izgubio je borbu sa opakom bolešću i preminuo je u 64. godini. On je sasvim slučajno, na detaljnom pregledu saznao je da ima rak na glavi pankreasa, a kako se tada pripremao za filmsku ulogu, čovjeka koji umire od raka, razmišljao je da li da prvo snimi film, pa da ode na operaciju ili da odustane od uloge zbog zdravlja.

Međutim kako je situacija bila ozbiljna, Arsić je odustao od uloge i posvetio se liječenju, međutim, nakon operacije i hemioterapija pojavile su se metastaze.

Legenda narodne muzike Džej Ramadanovski preminuo je iznanada u 57. godini, šestog decembra, kada mu je u snu stalo srce. U njegovom domu Hitna pomoć pokušala je reanimaciju koja nažalost, nije uspjela.

Ramadanovski je 2017. godine operisao srčane zaliske u Beču, te je morao da vodi računa o svom zdravlju i zbog pandemije korona virusa bio je u strogom karantinu.

Basista “Riblje čorbe” Mirosalv Miša Aleksić preminuo je u 68. godini od posljedica korona virusa, 29. novembra, ove godine.

On se liječio u KBC “Bežanijska kosa”, a danima je zbog lošeg stanja bio priključen na respirator. Miša je kremiran drugog decembra, a članovi grupe “Riblja čorba” nisu prisutvovali kremaciji zbog ozbiljne sitacije sa koronom.

Bubnjar “Amadeus Benda”, Bojan Zlatanović Tokan, preminuo je od posljedica korona virusa, u 45. godini, 24. novembra. Bojan je važio je za velikog ljubitelja adrenalina, prirode i brzih motora i iza sebe je ostavio šestogodišnjeg sina.

Tokanova porodica pokazala je koliko ima veliko srce. Naime, oni su zamolili sve koji došli na sahranu da ne kupuju cvijeće, već da umjesto toga, novac namijenjen za to, uplate u humanitarne svrhe.

Sudeći po uplatnicama koje su objavljene na Tviteru, na svakoj je pisalo Tokanovo ime, uplaćeno je 92.120 dinara, a ukapan novac je podijeljen na dva dijela – za malu Minju Matić i Dejana Radojčića.

Legendarni glumac Mustafa Nadarević preminuo je nakon duge borbe sa teškom bolešću u 77. godini, 22. novembra.

Od karcinoma pluća bolovao je duže vrijeme. Tom nemilom viješću u januaru je iznenadio javnost, jer o bolesti do tada nije govorio. On je, sa dijagnozom raka pluća, otpušten iz bolnice i bio je u kući u Zagrebu, a kako su pisali mediji nije izlazio iz stana zbog epidemiološke situacije.

Poznati glumac Ivan Bekjarev preminuo je u 75. godini života, 16. novembra, od posljedica korona virusa.

Ivan je prilikom testiranja zbog snimanja filma “Bilo jednom u Srbiji” saznao da je zaražen koronom, nakon čega je obustavljeno snimanje, a Ivan je primljen na bolničko liječenje. Njemu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo, a nakon borbe koja je trajala više od mjesec dana, Ivan je preminuo.

Pjevač Krunoslav Kićo Slabinac (76) preminuo je 13. novembra, u bolničkoj sobi zagrebačkog KBC, u kojoj je ležao tri mjeseca.

Kićo je u bolnici početkom avgusta završio zbog koronarne bolesti koja mu je bila zahvatila krvne žile. Uprkos uspješnom zahvatu, tokom kojeg su mu ugrađene tri bajpasa, oporavak se zakomplikovao jer mu rana na grudnom košu nije zarastala kako treba.

Krajem avgusta stigla je radosna vijest da je Kićo skinut sa respiratora i da je van životne opasnosti, ali da oporavak i dalje traje, i da će ostati u bolnici do daljnjeg.

Slavonski muzičar je zatim još nekoliko puta bio operisan, a premda su se njegovi bližnji nadali da će sve krenuti na bolje, ljekari su ih u više navrata spremali i za ono najgore. Iza Kiće su ostali njegovi neutješni sinovi Pavao (41) i Ivan (39), prijatelji i brojni obožavatelji.

Glumac Mirko Babić preminuo je u 73. godini života, početkom novembra.

Ono po čemu je Mirko poznat širokim narodnim masama svakako je uloga u najgledanijoj domaćoj seriji u posljednjoj deceniji “Selo gori a baba se češlja”, Radoša Bajića u kojoj Mirko igra Radašinovog prvog komšiju, Dragojla, sa kojim on dijeli sve zgode i nezgode seoskog života.

Poznati bosanskohercegovački glumac, Dragan Jovičić, preminuo je 6. novembra, u bolnici u Sarajevu gdje se liječio od zdravstvenih komplikacija prouzrokovanih korona virusom.

Osim u pozorišnim predstavama, Jovičić će ostati upamćen po brojnim ulogama u domaćim TV i filmskim ostvarenjima, posebno u serijama “Kože” i “Porobdžije”. Jovičić će ostati upamćen kao prvak drame Kamernog teatra 55, nagrađivanog na brojnim festivalima, a posebno kroz predstavu “Ay, Carmela”.

Pjevač narodne muzike Borislav Bora Drljača preminuo je 11. oktobra, u 80. godini života, nakon borbe da opakom bolešću.

Bora je nekoliko puta bio hospitalizvan. U novembru 2019. godine operisao je tumor na debelom crijevu, a nakon toga usijledilo je još nekoliko operacija. U junu ove godine je ponovo primljen u bolnicu, na hirurško odeljenje onkologije u Kliničkom centru Srbije, ovaj put radi liječenja melanoma na koži.

Tada je operisan je i otklonjen mu je melanom, kao i žlijezde koje su se nalazile oko njega. Međutim, na kontrolno pregledu ustanovljneo je da su se Bori pojavile metastaze na mozgu.

Reditlj i scenarista Goran Paskaljević preminuo je krajem septembra, u Parizu u 74. godini.

Režirao je čuvene filmove “Čuvar plaže u zimskom periodu”, “Varljivo leto ’68”, “Bure baruta”, “Tango argentino”.

Nekadašnji vođa grupe Novi fosili Rajko Dujmić, umro je četvrtog avgusta u 65. godini, nekoliko dana nakon što je automobilom  sletio u provaliju od 11 metara.

Srpska spisateljica Isidora Bjelica preminula je petog avgusta, u stanu svojih roditelja na Novom Beogradu u 53. godini.

Isidora se godinama hrabro i sa osmijehom na licu borila sa opakom bolešću, ali nažalost, bitku je izgubila sa rakom jajnika, koji se smatra za jedan od najopasnijih i najpodmuklijin vrsta kancera.

Pjevač Srđan Gajić preminuo je u 28. godini života, 13. jula, a na društvenim mrežama pojavile su se tvrdnje da je muzičar preminuo od korona virusa.

Srđan je iza sebe ostavio je malog sina Andriju i suprugu Isidoru.

Poznati estradni menadžer Bor Lalević preminuo je 11. jula, u 40. godini od korona virusa.

On je u bolnicu primljen sa upalom pluća, nakon što je nekoliko dana imao temperaturu. Nije odmah priključen na respirator, ali mu se stanje kasnije pogoršalo.

Bio je cijenjen i poštovan i kao čovjek, i kao menadžer. Blizak je sa mnogima sa estrade, a bend kojem je bio menadžer najduži niz godina je Lexington. Lalević je takođe godinama bio menadžer i Aci Pejoviću, kao i sa mnogim drugim pjevačima sa estrade. Iza sebe je ostavio suprugu Ivanu.

Srpski pjevač Dobrivoje Topalović preminuo je 16. juna, u 75. godini u porodičnoj kući, nakon tri mjeseca teške borbe sa opakom bolešću.

– Posljednjih mjeseci sam bio neprekidno u kontaktu s njegovom kćerkom Jelenom, od kad mu se zdravlje iskomplikovalo. Zato se nisam iznenadio kada sam čuo lošu vijest. To ne treba da objašnjavam. Pratili smo situaciju, znao sam kako stoje stvari – rekao je tada Miroslav Ilić.

Branislav Mijatović Mija, poznati muzičar i jedan od osnivača grupe “Slatki greh”, s kojim je nastupala Lepa Brena, preminuo je, 23. maja, poslije duge i teške bolesti.

Glumac Desimir Stanojević preminuo je desetog marta u svom stanu u Beogradu, u 70. godini.

Jedna od najboljih interpretatorki sevdalinki u Bosni i Hercegovini, Izeta Beba Selimović, preminula je 10. marta u Sarajevu.

Mnogi su je nazivali “Dama sevdaha”, zbog njenog ozbiljnog i časnog odnosa prema profesiji, kao i zbog njenog ozbiljnog ponašanja na estradi. Karijeru je posvetila izvornoj sevdalinki, zadržala je njenu originalnost. Snimila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki u Radio Sarajevu. Dobitnica je mnogih priznanja i povelja za muzički uspjeh i pomoć u humanitarnim koncertima.

Pjevačica Milica Ostojić, poznatija kao Mica Trofrtaljka, preminula je osmog marta, u 77. godini.

Glumac Miroljub Trošić, poznatiji kao Đoda iz TV serije “Selo gori, a baba se češlja”, umro je u 72. godini, krajem februara 2020. godine.

Pjevačica Ljiljana Petrović, prva predstavnica Jugoslavije na Evroviziji 1961, preminula je u 81. godini, početkom februara.

Sa pjesmom Jože Privšeka i Miroslava Antića, Neke davne zvijezde, osvojila je devet poena u Kanu, i time Jugoslaviji obezbijedila osmo mjesto.

Proslavljena glumica Neda Arnerić preminula je početkom januara u 67. godini života.

Nedu je za trpezarijskim stolom pronašao njen brat. Nije bilo tragova nasilja, a vrata stana glumice bila su zaključana. Tada je Nedin brat pozvao bravara koji je otvorio vrata. Na licu mjesta su bili policajci koji su obavili uviđaj i Hitna pomoć, koja je konstatovala smrt, piše Telegraf.

Izvor:SrpskaInfo

[vc_images_carousel images=”4087,4088,4089,4090,4091,4092″ img_size=”large” onclick=”link_no”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments