5. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiPrijedorJavni objekti djelimično prilagođeni licima sa invaliditetom

Javni objekti djelimično prilagođeni licima sa invaliditetom

Grad Prijedor i objekti i javne ustanove u gradu djelimično su prilagođeni licima sa invaliditetom, sa naglaskom da je u većini objekata prizemlje ili prvi sprat u potpunosti prilagođen kada je riječ o arhitektonskoj pristupačnosti, generalni je zaključak analize i izvještaja o pristupačnosti u ovoj lokalnoj zajednici.

U dokumentu koji je sačinila član Međuopštinske organizacije saveza slijepih i slabovidih lica Prijedor Jadranka Desnica navodi se da je potrebno obezbijediti neometan pristup na gornje etaže objekata javnih službi, napraviti toalete za lica sa invaliditetom, osigurati tumača znakovnog jezika za osobe sa oštećenjem sluha ili osmisliti drugi način komunikacije.

“Takođe je potrebno ugraditi taktilne staze za kretanje osoba sa oštećenjem vida, te ugraditi zvučne semafore i osigurati informacije na Brajevom pismu u javnim institucijama”, ukazuje se u ovom izvještaju.

Cilj analiza je bio da se upozna javnost sa problemom pristupačnosti, podigne svijest o tome s kakvim se preprekama pri ostvarivanju svojih osnovnih prava suočavaju lica s invaliditetom, te doprinese izgradnji inkluzivnog i pristupačnog okruženja.

Izvještaj je dio projekta “Akses” koji je “Karitas” BiH realizovao u 15 lokalnih zajednica u BiH uz pomoć američke Ambasade i lica sa invaliditetom iz lokalnih zajednica, a na bazi priručnika koji sadrži detaljne upute za analizu arhitektonske pristupačnosti.

U projekat su, osim Prijedora, uključeni Banjaluka, Bijeljina, Bihać, Brčko, Vogošća, Goražde, Doboj, Istočno Sarajevo, Livno, Mostar, Travnik, Trebinje, Tuzla i Foča.

Od ukupno analiziranih 217 javnih objekata i površina, u Prijedoru je obuhvaćeno 17 – Gradska i Policijska uprava, Zavod za zapošljavanje, Centar za socijalni rad, kino “Kozara”, Galerija “Sreten Stojanović”, Dom zdravlja, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske, jedna raskrsnica, gradski park, više ugostiteljskih objekata, frizerski salon, dvije apoteke i market.

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments