30. Septembra 2023.
NaslovnicaNovostiPrijedorIzložba sitnih životinja u Prijedoru okupila oko 100 izlagača

Izložba sitnih životinja u Prijedoru okupila oko 100 izlagača

U Prijedoru je održana izložba sitnih životinja koja je okupila oko 100 izlagača iz 20 gradova BiH.

Među 1.500 izloženih eksponata na 13. državnoj i 41. međugradskoj izložbi sitnih životinja “Prijedor 2022” titulu najljepših ponijeli su kunić rase kastoreks, vlasnika Hazima Mujkića iz Tešnja, patuljasta kokinkina Đure Vrućinića iz Prijedora, dok je za najljepšeg goluba proglašen komaronski prevrtač Prijedorčanina Zijada Kudića.

“Član sam kluba odgajivača patuljaste kokinkine preko 30 godina i stalno imam oko 50 komada ove živine. Ona mora biti u obliku lopte, ne može biti sa velikom živinom, mora biti na čistom i na piljevini i najljepša se bira prema nekom standardu kako ona mora izgledati”, rekao je uzgajivač Đuro Vrućinić.

On je dodao da je ovo skup hobi i da za primjerke koje nabavlja daje 50 do 100 evra.

“Nema tu prodaje, samo izlaganje i tu je prvenstveno u pitanju ljubav prema ovom hobiju i ukrasnoj živini”, rekao je Vrućinić.

Pored proglašenja najljepših eksponata, na zatvaranju ove izložbe organizovana je i berza sitnih životinja gdje su posjetioci mogli da vide i kupe razne vrste golubova, živine, kunića i drugih sitnih životinja i egzotičnih ptica.

Najveća potražnja vladala je za domaćim kokoškama, ali je ponuda ove peradi bila slaba. Naime, već godinama uzgajivačima se ne isplati da gaje veliku živinu, jer je hrana veoma skupa.

Organizator 13. državne i 41. međugradske izložbe sitnih životinja je bilo Udruženje “Golub” Prijedor uz podršku Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH i grada Prijedora.

“Mi smo zadovoljni, izložba je po našem mišljenju dobra, a posebno jer je prvi put državna izložba održana u našem gradu”, dodao je Mladen Goronjić, predsjednik Udruženja “Golub”.

Ova izložba je okupila oko 100 izlagača, uzgajivača golubova, rasne živine, kunića i egzotičnih ptica iz 20 gradova BiH.

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments