2. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiIz Prijedora kreće ”Muzički karavan” i donosi radost mladima širom Bosanske Krajine

Iz Prijedora kreće ”Muzički karavan” i donosi radost mladima širom Bosanske Krajine

Nakon Prijedora, Karavan kreće putem Sanskog Mosta, Oštre Luke, Ključa, Bosanskog Petrovca, Novog Grada, Kozarske Dubice, Bosanske Krupe i Kostajnice.

”Cilj ovog projekta je da kroz muzičke radionice tinejdžeri i mladi uče o vrijednostima ukupne kulture BiH, Austrije, te drugih kulturnih identiteta u svijetu. Muzičke radionice pružaju priliku za pristup umjetnosti i kulturi i samim tim ohrabruju učesnike na interkulturalni dijalog i razumIjevanije, i potiče njihov intelektualni, društveni, moralni, duhovni i emocionalni razvoj”, naglasili su organizatori projekta.

Bosanski kulturni centar u Prijedoru (BKC Prijedor) organizuje ”Muzički karavan”, koji počinje 29. aprila u Prijedoru. „Muzički karavan“ nakon Prijedora kreće putem Sanskog Mosta, Oštre Luke, Ključa, Bosanskog Petrovca, Novog Grada, Kozarske Dubice, Bosanske Krupe i Kostajnice.

Saradnici i mentori radionica su renomirani muzičari Anes Beglergegović, Dinko Kulenović i Igor Paspalj. Donatori projekta su austrijska nevladina organizacija „Bauern helfen Bauern“ iz Salzburga i Austrijski kulturni forum Sarajevo, koji djeluje pri Austrijskoj ambasadi u Sarajevu. Partneri u implementaciji projekta su organizacija „Kuća dobrih tonova“ iz Srebrenice i muzički studio „Indico music“ Prijedor, nevladina organizacija BhB Salzburg i Austrijski kulturni forum Sarajevo. Medijski partneri su portal „Prijedor24.com“ i „Free radio“ Prijedor.

O ”Muzičkom karavanu” razgovarali smo sa profesorom Sanelom Jakupovićem, predsjednikom Upravnog odbora BKC Prijedor koji nam je dao više detalja o projektu i aktivnostima centra.

”Koordinator ovoga projekta je profesor Ismar Porić, socijalni poduzetnik i profesionalni muzičar sa više od deset godina iskustva u razvoju i provedbi socijalnih i kulturnih projekata u BiH i zapadnom Balkanu. On je posvećen razvoju i osnaživanju pojedinaca i grupa ljudi s vještinama i znanjem da stvaraju promjene unutar svojih zajednica. Organizovao je i implementirao  mnoštvo međunarodnih i regionalnih  muzičkih i humanitarnih projekata”, istakao je Jakupović.

Naš sagovornik je naglasio da je ideja za projekat došla upravo od profesora Ismara Porića, koji je ”Muzički karavan” realizovao u saradnji sa partnerskom organizacijom „Kuća dobrih tonova“ iz Srebrenice.

”Profesor Porić preko deset godina realizuje slične projekte muzičkog i kulturnog opismenjavanja djece i mladih, te na takav način najbolje doprinose interkulturalnom povezivanju mladih u Bosni i Hercegovini. Grad Prijedor i šira prijedorska regija u sjeverozapadnoj BiH predstavljaju važan prostor koji nudi respektabilan potencijal muzičkih stvaralaca koji djeluju u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu, uključujući i svjetski poznata imena”, izjavio je Jakupović.

Bliže nas je upoznao i sa  BKC Prijedor i projektima koje su ranije realizovali.

”Naš centar registrovan je krajem 2019. godine i djeluje na promociji ukupne kulture i umjetnosti na prostoru opština i gradova u sjeverozapadnom dijelu BiH koji uključuje oba entiteta. Osnivači BKC Prijedor su kulturne organizacije iz ovog dijela BiH čije članstvo broji preko hiljadu osoba, uglavnom mladih. Centar je organizovao ili učestvovao u muzičkim i koncertnim događajima u Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Bosanskoj Krupi, Banjaluci i Sarajevu. Bili smo organizatori prvog božićnog koncerta za katoličke vjernike Prijedora i okoline u decembru 2019. godine kada nam je u Pozorištu Prijedor u goste došao i biskup banjalučki dr. Franjo Komarica. Božićni koncert smo održali s početka 2020. godine u banjalučkoj katedrali. Prvi smo u Prijedor doveli studente i profesore moskovskog državnog univerziteta „Lomonosov“ koji su izveli predstavu i omaž u povodu dvjesto dvadeset godina od rođenja velikana ruske i svjetske književnosti Puškina. Na poziv BKC Sarajevo smo u martu 2020. godine bili učesnici na svečanom koncertu u povodu otvaranja velike koncertne dvorane BKC Sarajevo. Pokrenuli smo izdavačku aktivnost i zaključno sa aprilom 2021. godine i izdali pet knjiga i publikacija, a u pripremi su tri izdavačka projekta. Formirana je biblioteka i umjetnička galerija, te online škola jezika „Lingua Paneuropea“. Pandemijski uslovi su blokirali i zaustavili mnoge započete projekte u 2020. i 202. godini, ali se nadamo da ćemo u drugoj polovini 2021. godine uz podršku grada Prijedora uspjeti realizvati planirane događaja na promociji kulture i umjetnosti”, objasnio je Jakupović.

Na kraju razgovora, naš sagovornik nas je obavijestio da će se organizatori ”Muzičkog karavana” fokusirati na muzičke radionice, ali je istakao da je cilj njihovog projekta implementiranje raznih kulturnih, obrazovnih i umjetnički aktivnosti.

PRIJAVA ZA MUZIČKI KARAVAN

Izvor:6yka.com

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments