23. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiIstraživanje u RS: Svaki peti vozač bi i pospan sjeo za volan

Istraživanje u RS: Svaki peti vozač bi i pospan sjeo za volan

Brojni vozači u Republici Srpskoj se, iako imaju negativan stav o vožnji tokom pospanosti, odlučuju upravljati vozilom i kad im se prispava.

Pokazalo je to istraživanje četvorice stručnjaka, pod nazivom “Analiza stavova prema bezbjednosti saobraćaja u RS”, gdje je 20,34 odsto ispitanika potvrdilo da bi nastavilo sa vožnjom iako im se prispava.

Pred građane, koji su u ovom monitoringu ispitivani, postavljen je i niz sličnih pitanja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, s tim što su, odgovarajući na ta pitanja, pokazali da su odgovorniji.

Većina ispitanih svjesna je opasnosti kada je u pitanju pijanstvo za volanom. Naime, 95 odsto ih je ocijenilo da vožnja pod uticajem alkohola ozbiljno povećava rizik od saobraćajne nezgode.

Takođe, da vožnja iznad ograničene brzine otežava reagovanje u opasnoj situaciji potvrdilo je 86 odsto ispitanika ove ankete. 

Osamdeset osam odsto ispitanika potvrdilo je da korištenje mobilnog telefona tokom vožnje povećava rizik za učestvovanje u saobraćajnoj nezgodi.

Dakle, na osnovu ovog istraživanja može se zaključiti da su učesnici u saobraćaju u RS većinom svjesni šta povećava rizik za saobraćajnu nezgodu. Ipak, kada je u pitanju vožnja dok su pospani – situacija je drugačija.

“Vožnja za vrijeme pospanosti nije opšte ni lično prihvatljiva za anketirane učesnike, ali oni će, bez obzira na to, nastaviti da voze ukoliko im se prispava tokom vožnje”, navodi se u zaključcima ovog istraživanja, koje je rađeno ove godine.

Da u praksi nedostaju edukacija i preventivne i represivne aktivnosti u vezi s ovim rizičnim ponašanjem potvrdio je za “Nezavisne novine” Milan Tešić, rukovodilac Odsjeka za vozače, puteve i vozila pri Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS, koji je i jedan o autora ovog istraživanja.

“Vozači su svjesni rizika, ali nije toliko jaka represija da bi oni bili svjesni posljedica koje može da prouzrokuje vožnja kad ste pospani. Svjesni su da su, kad su umorni, njihovi refleksi sporiji, međutim nije tolika jačina njihovog stava da bi to generisalo njihovo stvarno ponašanje na putu”, rekao je Tešić.

Prema njegovim riječima, takvi vozači su jako opasni i po druge učesnike u saobraćaju. 

“Ponekad vozači spavaju četiri do pet sati tokom noći, rade čitav dan i potcjenjuju svoj san, što je veoma opasno kad govorimo o vožnji”, dodao je Tešić.

U istraživanju je, inače, anketirano 1.178 ispitanika, od čega su 55,93 odsto muškarci, a 44,07 odsto žene.

Među ispitanima, njih 89,93 odsto ima vozačku dozvolu samo za putničko vozilo (kategorija B), 8,47 odsto za auto i motocikl (kategorija A i B) i samo 1,69 odsto posjeduje vozačku dozvolu za motocikl (kategorija A).

Pored Tešića, autori ovog istraživanja su Miroslav Đerić iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH, Marko Subotić, profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, i Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH.

Izvor:Nezavisne

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments