20. Februara 2024.
NaslovnicaNovostiSVIJETIslandski meteorolozi dali jezivo upozorenje: Erupcija vulkana je samo početak

Islandski meteorolozi dali jezivo upozorenje: Erupcija vulkana je samo početak

Jugozapadno poluostrvo Islanda moglo bi biti u decenijama koje slijede centar vulkanske nestabilnosti, upozorila je islandska meteorološka kancelarija (IMO).

Poslije 800 godina pauze, erupcije na poluostrvu Reykjanes su postale učestale 2021. godine, što bi moglo da predstavlja početak novog ciklusa erupcije”, rekao je Matthew Roberts iz IMO-a.

“Očekujemo vulkanske erupcije duž celog poluostrva, ne samo na istom mjestu. Ova nestabilnost mogla bi da traje decenijama”, dodao je on.

Roberts i njegove kolege su prošlog petka bili iznenađeni saznanjem o snažnom protoku magme kroz zemlju. “Magma se probijala ispod Grindavika poput podzemnog teretnog voza”, rekao je Roberts.

Vlasti su odmah izdale naredbu za evakuaciju, a ubrzo je došlo do niza zemljotresa, koji je za sobom ostavio infrastukturna oštećenja, poput rupa na putevima ili oštećenja kuća. “Grad će nastaviti da tone, šteta će biti još veća”, rekao je Roberts, prenio je BBC.

Zapadni dio Grindavika potonuo je za više od jednog metra od prošlog petka i nastavlja da tone brzinom od oko 4 cm dnevno. Ako dođe do erupcije, može doći do značajne štete na lokalnoj infrastrukturi i oslobađanja toksičnih isparenja.

Islanđani su navikli na vulkanske aktivnosti jer žive iznad Srednjeatlantskog grebena. Euroazijska i sjevernoamerička ploča se udaljavaju jedna od druge, svake godine po nekoliko centimetara. Međutim, do takve situacije, odnosno evakuacije cijelog grada, nije došlo posljednjih 50 godina, prenosi BBC.

Stručnjaci procjenjuju da se magma na području poluostrva Reykjanes nalazi na oko 800 metara ispod površine. Stanovnici će možda morati da čekaju nedjeljama prije nego što se vrate kućama.

https://www.instagram.com/reel/COsnLwHg06B/?utm_source=ig_web_button_native_share

“Ne očekujemo eksplozivnu erupciju, iako to nije nužno dobra stvar. Erupcija manjeg intenziteta mogla bi da znači izlijevanje lave iz niza pukotina duži niz sedmica. Island se bori protiv dolaska lave na različite načine, ali priroda uvek pobjeđuje ako erupcija traje dovoljno dugo”, navodi Roberts.

Radiosarajevo.ba

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments