14. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiINOVATIVNO RJEŠENJE ZA GUŽVE U SAOBRAĆAJU Banjaluka će prva imati pametni semafor...

INOVATIVNO RJEŠENJE ZA GUŽVE U SAOBRAĆAJU Banjaluka će prva imati pametni semafor u regionu

Gužve na pojedinim gradskim saobraćajnicama problem su koji će se u Banjaluci uskoro rješavati na sasvim inovativan način, uz pomoć takozvanog pametnog semafora.

Prvi ovakav semafor na našim prostorima do kraja godine će u naselju Lazarevo, na dijelu glavnog puta kod kafića „Duo“, postaviti kompanija „Prointer ITSS“.

On će prikupljati sve informacije o kretanju vozila i pješaka u ovom dijelu grada, upozoravati na gužvu i potencijalnu opasnost, davati preporuke, te blagovremeno obavještavati i nadležne službe. Cilj je da se smanje gužve biranjem optimalne strategije i praćenjem trenutnog stanja saobraćaja. Takođe će imati mogućnost i detekcije saobraćajnih nezgoda.

To će, s jedne strane, koristiti gradskom odjeljenju za saobraćaj, koje će imati sve informacije koje su važne za saobraćaj na određenoj lokaciji, a na osnovu kojih može da se planira mnogo toga, pa i neka buduća infrastruktura.

– Oni će imati, recimo, podatke o tome koliko se vozila kreće na tom mjestu, kakvo je zagušenje na toj dionici i slično. Sa druge strane, građani će imati od toga konkretnu korist u smislu da se mogu smanjiti gužve i propuštati neki zakrčeni pravci i slično – objašnjava Goran Starčević, rukovodilac sektora automatizacije u kompaniji „Prointer ITSS“, koji je bio i glavni zagovornik da Banjaluka dobije ovakvo pametno rješenje u saobraćaju.

Prema njegovim riječima, slična rješenja od ranije postoje u svijetu i koriste se, recimo, u Njemačkoj i Austriji. Kako i sam provodi dosta vremena u saobraćaju, shvatio je da i Banjaluci treba takva inovacija. Ideju je kompanija prijavila na „Banja Luka Future City Innovation Challenge“, projekat čiji cilj je da Banjaluku pokrene u pravcu primjene pametnih rješenja za kvalitetniji život u gradu, i dobila podršku Grada i UNDP, koji će finansirati pametni semafor. Nabavka opreme je u toku i trebalo bi da bude postavljena do polovine decembra.

Zapravo se radi o takozvanom adaptivnom upravljanju saobraćajem, uz pomoć kamera koje se postavljaju na semafor i prikupljaju „živu“ sliku.

– Tako semafor postaje „pametniji“, odnosno „dobija oči“,  vozači ne upadaju u kolone, a pješaci manje čekaju – kaže Starčević.

Kamere nadziru protok saobraćaja u realnom vremenu i podatke šalju u odgovarajući uređaj – kontroler. On, u stvari, glumi policajca i na osnovu dobijenih podataka reguliše saobraćaj. Posebno je važno što može da prepozna vozila s rotacijom, poput hitne pomoći, vatrogasaca, policije, i da ih propusti.

Takođe je važno da se takav kontroler prilično lako može postaviti na bilo kojoj lokaciji, jer ne zahtijeva promjenu postojeće infrastrukture.

Vrijednost projekta je 50.000 KM, a jedan je od ukupno 10 projekata koji će se realizovati u gradu u sklopu „Banja Luka Future City Innovation Challenge“ , uz pomoć Inovacionog centra Banjaluka.

Podsjećamo, jedan od ciljeva ovog projekta je izgradnja pravednijeg, pristupačnijeg grada, koji je i ugodniji za život.

Izvor:SrpskaInfo

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments