Imunitet ostaje jak osam mjeseci nakon oporavka od korone

Created | By: freeradio | January 10, 2021
Imunitet ostaje jak osam mjeseci nakon oporavka od korone

Naš organizam zadržava snažan imunološki odgovor na koronavirus najmanje osam mjeseci nakon infekcije, a potencijalno i duže, zaključak je istraživanja objavljenog u časopisu Science.

 

Njihova analiza pokazala je da je oko 90 posto ispitanih pacijenata razvilo dugotrajan i stabilan imunitet nakon oporavka od korone, prenosi Washington Post.

Jedno od najčešćih pitanja u vezi s koronavirusom, koji se pojavio prije više od godinu dana, bilo je mogu li se ljudi ponovo zaraziti te ako mogu, koliko brzo. Postoje izoliovni izvještaji o ljudima koji su više puta oboljeli od COVID-a 19, ali novo istraživanje potvrđuje da ljudski organizam uglavnom zadržava jak imunitet.

Pregledom uzoraka skoro 200 pacijenata, istraživači su ustanovili da ljudsko tijelo zadržava, takoreći, uspomenu na koronu i spremno je brzo stvoriti protivnapad ako se ponovo izloži virusu.

Novo istraživanje dolazi zbog sve veće zabrinutosti zbog novih sojeva ili mutacija koronavirusa, uključujući prije svega one koje su identifikovane u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Africi. Od juče je novi soj korone zabilježen i u sedam saveznih američkih država.

Naučnici su generalno optimistični da ljudski imunitet može odgovoriti i na nove varijante koronavirusa. Ipak, dodaju da nema prostora za rizik. Zato naučnici širom svijeta proučavaju nove mutacije kako bi ustupili javnosti detaljne podatke o njihovom djelovanju na ljudski organizam, ali i efektima na proizvedene vakcine.

Izvor: klix.ba

No Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017