1. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiPrijedorGradu potreban centar za smještaj dva fakulteta i studentskog i đačkog doma

Gradu potreban centar za smještaj dva fakulteta i studentskog i đačkog doma

U Prijedoru je pokrenuta inicijativa da u tom gradu bude izgrađen centar u kojem bi bili smješteni Rudarski fakultet i Visoka medicinska škola i gdje bi grad prvi put dobio studentski i učenički dom.
Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin izjavio je da je danas imenovana radna grupa koja će u naredna dva mjeseca sagledati potrebe grada Prijedora za takvim centrom, da će projekat biti napisan u narednih šest do osam mjeseci i da je onda potrebno tražiti sredstva za izgradnju kako od lokalne zajednice i Vlade Republike Srpske, tako i od privrednih subjekata.

“Svi smo se saglasili da je to neophodno gradu Prijedoru. Smatram da takav centar gradu Prijedoru nedostaje odavno. Moramo insistirati na izgradnji takvog centra”, rekao je Gajanin novinarima u Prijedoru nakon radnog sastanka na Rudarskom fakultetu u Prijedoru.

On je dodao da su čelni ljudi grada podržali ideju da u sljedećoj školskoj godini u srednju školu bude upisano jedno odjeljenje smjerova koji se odnose na geološko inženjerstvo i rudarstvo, s obzirom na to da na tržištu postoji takva potreba.

“Dogovorili smo i odgovarajuće aktivnosti i da realizaciju takvih aktivnosti vidimo negdje u decembru na novom sastanku koji je planiran za kraj godine”, dodao je Gajanin.

Dekan Rudarskog fakulteta Svjetlana Sredić istakla je da je važno shvatiti značaj postojanja fakulteta koji školuje rudarske, geološke i inženjere zaštite životne sredine.

“Ove godine upisali smo i veći broj studenata nego prethodnih, a prostora ima još i nadamo se da će ih biti i više. Upisi još traju i trenutno je 15 studenata zainteresovano za smještaj”, dodala je Sredićeva.

Odgovarajući na pitanje da li su riješeni imovinsko-pravni odnosi kako je najavljeno na sličnom sastanku u junu, a čime bi fakultet postao vlasnik zgrade, bez čega ne može učestvovati na brojnim projektima, Sredićeva je rekla da je to u završnoj fazi i da se očekuje da će biti okončano u narednih deset do 15 dana.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je da će studentima ovog fakultata koji nisu iz Prijedora, a stanuju u hotelu Prijedor po subvencionisanoj cijeni od 60 KM mjesečno, ubuduće i ovaj trošak biti pokriven iz budžeta grada.

On je naveo da je u budžetu grada za učešće u finansiranju Rudarskog fakulteta planirano 27.000 KM i da će taj iznos biti uvećan za potpuno pokrivanje troška smještaja, te ponovio da će nastojati da sa višim nivoima vlasti otvori temu o studentskom centru i domu za šta bi grad obezbijedio lokaciju.

Osim predstavnika Rektorata, Rudarskog fakulteta i Gradske uprave, sastanku su prisustvovali i predstavnici Rudnika željezne rude “LJubija” i “Arselor Mital Prijedor”. 

Srna

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments