26. Septembra 2023.
NaslovnicaNovostiGrad Prijedor raspisao konkurs za dodjelu studentskih stipendija

Grad Prijedor raspisao konkurs za dodjelu studentskih stipendija

Grad Prijedor raspisao je danas javni konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog ciklusa studija za akademsku 2020/2021. godinu.
I ove godine grad će dodijeliti tri vrste stipendija, i to prema socijalnom statusu, prema deficitarnosti zanimanja i prema uspjehu na prvom ciklusu studija, a svaki kandidat prijavu može podnijeti za samo jednu od ove tri vrste stipendija, pod uslovom da ne prima stipendiju iz drugih javnih izvora.

Na stipendije, prema socijalnom statusu, pravo mogu ostvariti djeca poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do pete kategorije, djeca bez oba roditelja, djeca samohranih roditelja, djeca čiji su jedan ili oba roditelja nezaposleni i sa utvrđenim socijalnim statusom.

Na ovu vrstu stipendije pravo mogu opstvariti i djeca sa invaliditetom koja su korisnici prava na tuđu njegu i pomoć, djeca iz porodica sa četvoro ili više djece i djeca roditelja sa statusom civilne žrtva rata ili koja su i sama civilne žrtve rata.

Deficitarna zanimanja su matematika, fizika, hemija, građevinarstvo, drvoprerada, proizvodno mašinstvo, mehanizacija i konstrukciono mašinstvo, mehatronika, elektronika i telekomunikacije, automatika i robotika, elektroenergetika, telekominikacije i poštanski saobraćaj, vazdušni saobraćaj.

U deficitarna zanimanja uvršteni su i hemijsko, grafičko, industrijsko, geološko, računarsko i softversko inženjerstvo, prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije, opšta medicina, logopedija, radna terapija i njemački jezik.

Pravo na stipendiju po osnovu uspjeha na prvom ciklusu studija mogu ostvariti redovni studenti koji su prvi put upisali drugu i više godine studija i koji su položili sve ispite iz prethodnih godina studija na upisanoj visokoškolskoj ustanovi sa prosjekom ocjena 9,00 i više.

Za studente deficitarnih zanimanja i studente koji pravo na stipendiju ostvare po uspjehu na prvom ciklusu studija dodjeljuje se po 55 stipendija, dok će prema socijalnom statusu ovo pravo ostvariti svi koji ispune propisane uslove.

Javni konkurs dostupan je na stranici www.prijedorgrad.org. Rok za podnošenje prijava je 15 dana.

Komisija za dodjelu stipendija najprije će utvrditi preliminarnu rang-listu kandidata na koju se u roku od sedam dana može uložiti prigovor, nakon čega će utvrditi i konačnu rang-listu.

Visina mjesečne stipendije za studente do sada je iznosila 120 KM, a za učenike 70 KM. Isplaćuju se tokom deset mjeseci u akademskoj odnosno školskoj godini.

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments