20. Februara 2024.
NaslovnicaNovostiKultura"Gospođica" - Najbolja predstava na Festivalu pozorišta "Zlatna vila"

“Gospođica” – Najbolja predstava na Festivalu pozorišta “Zlatna vila”

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini na 16. Međunarodnom festivalu pozorišta pripala je predstavi “Gospođica” po tekstu Ive Andrića, u režiji Đurđe Tešić i izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.
Nagrada je uručena direktoru ove pozorišne kuće Dijani Grbić koja je se zahvalila u ime svih nagrađenih i naglasila da je zadatak pozorišta i pozorišnih festivala povezivanje ljudi koji gaje istu strast i ljubav prema ovoj vrsti umjetnoati, a i samom životu.

“U ime nagrađenih željela bih da zahvalim na ukazanom povjerenju i žiriju koji je pokazao da prepoznaje napore našeg rada kako bismo publici uspješno donijeli najbolje od onoga što znamo, a to su naše pozorišne predstave”, rekla je Grbićeva.

Ona je zahvalila publici i organizatorima koji su, kako je istakla, svojom srdačnom dobrošlicom doprinijeli da učesnici festivala ostave traga na prijedorskoj festivalskoj sceni.

Nagrada publike pripala je Knjaževsko-srpskom teatru Kragujevac za predstavu “Na rubu pameti” po tekstu Miroslava Krleže, u režiji Marka Misirače, kojem je pripala i nagrada za najbolju režiju.

Nagradu za najbolju glumicu ponijela je glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Slađana Zrnić za ulogu Rajke Radaković u predstavi “Gospođica”, dok je nagradu za najboljeg glumca dobio glumac Satiričkog kazališta “Kerempuh” iz Zagreba Hrvoje Kečkeš za ulogu Agatona Arsića u predstavi “Ožalošćena porodica” Branislava Nušića u režiji Ivana Plazibata.

Nagrada za najboljeg mladog glumca pripala je Avramu Cvetkoviću iz Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, za najbolju scenogarafiju Adisi Vatreš-Selimović u predstavi “Djeliba” Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, dok je nagradu za najbolju kostimografiju dobila Jelena Janjatović za predstavu na “Na rubu pameti”.

Nagrada za najbolju autorsku muziku pripala je Vladimiru Pejkoviću u predstavi ” Gospođica”, a za najbolju kostimografiju Jeleni Janjatović za predstavu “Na rubu pameti”.

Posebne nagrade za dramatizaciju pripale su Vidi Davidović u predstavi “Na rubu pameti” i Vanji Ejdus za “Gospođicu”, dok je posebna nagrada za scenski govor pripala Dejanu Sredojeviću za predstave “Ožalošćena porodica” i “Na rubu pameti”.

Nakon uručenih nagrada, nagrađenima je čestitao i festival zvanično zatvorio gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor koji zahvalio pozorištu Prijedor, kao domaćinu na dobro odrađenom poslu organizacije ovog festivala.

“Sala pozorište je svako veče bila puna što govori o prijedorskoj publici koja njeguje ljubav prema ovoj umjetnosti i kulturi uopšte i prema festivalima po kojima je ovaj grad poznat”, rekao je Javor.

On je dodao da je grad ponosan na Pozorište Prijedor koje ove godine obilježava 70 godina postojanja i u kojem su stasavale mnoge generacije glumaca koji su proslavili ime grada.

Žiri Festivala u kojem su bili književnica Snežana Kutrički, kao predsjedavajuća, te režiser Zlatko Sviben i glumica Jelena Stajkovac izrazio je zadovoljstvo da je pet festivalskih predstava izvedeno pred punom pozorišnom salom, a posebno se izrečene pohvale na račun premijere predstave “Kauboji” u režiji Davida Alića po tekstu Saše Anočića u izvođenju Pozorišta Prijedor koja je bila van festivalske konkurencije.

“Želim da vam čestitam na publici i na podršci koju su pružili glumcima na ovim daskama koje život znače, kao i selektoru Zoranu Barošu čija selektorska priča ima i podtekst, a to je domaći dramski tekst i za nas je bilo iznenađenje sa kojom se predanošćču i ubavlju on njeguje”, izjavila je predsjednica žirija Snežana Kutrički.

Program ceremonije dodjele nagrada i zatvaranja festivala upotpunili su glumci Pozorišta na Terazijama i njihov orkestar koji su izvodili poznatu filmsku muziku u nastupu nazvanom “Boje noći”.

Generalni pokrovitelj festivala je grad Prijedor, a sponzori Arcelor Mital Prijedor, Tvornica keksa “Mira”, Prijedorčanka i Ša fest.

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments