Naslovnica Novosti Prijedor Fokus budžeta na obrazovanju, sportu i kulturi

Fokus budžeta na obrazovanju, sportu i kulturi

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor najavio je danas da će fokus budžeta grada za 2024. godinu biti na obrazovanju, sportu i kulturi.
Javor je ponovio da su prioritet besplatni udžbenici za osnovce za narednu školsku godinu, za razrede koje ne pokriva Ministarstvo prosvjete i kulture.

“Imamo dvije i po hiljade osnovaca. Grad Prijedor će izdvojiti 690.000 KM za tu svrhu”, rekao je Javor novinarima nakon sastanka sa direktorima osnovnih škola i predstavnicima roditelja.

On je najavio da će za izgradnju fiskulturne sale u područnoj školi “Branko Ćopić” u Gomjenici, za šta je izdvojeno 300.000 KM iz budžeta predsjednika Republike Srpske, tender za prvu fazu biti raspisan u toku ove sedmice, a u narednoj godini je druga faza kada će za završetak radova grad Prijedor obezbijediti ostatak od 350.000 KM.

“Grad Prijedor je u budžetu planirao povećanje sredstava za stipendije. Smatramo da treba povećati i iznos stipendije, jer ta sredstva nisu dovoljna. Sredstva u budžetu će biti povećana sa 500.000 na 550.000 KM, a onda ćemo, što se tiče stipendija, procijeniti koja zanimanja ćemo dodatno podržati iznosom stipendije”, dodao je Javor.

Prema njegovim riječima, grad Prijedor je povećao sredstva za Rudarski fakultet sa 27.000 KM na 60.000 KM.

“Želimo da svi koji upišu Rudarski fakultet, a ne dolaze sa područja našeg grada, imaju potpuno besplatno školovanje, da imaju potpuno besplatan smještaj. Vlada obezbjeđuje sredstva što se tiče školovanja, a grad Prijedor preuzeo je na sebe troškove smještaja u našem gradu”, izjavio je Javor.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije Zdravko Budimir ocijenio je da je današnji sastanak dokaz intenzivne saradnje i istakao da će besplatni udžbenici za učenike od 5. do 9. razreda biti veliko rastarećenje za kućni budžet, odnosno za roditelje.

“Dogovorili smo se da ćemo u narednom periodu dostaviti neke potrebe škola, kada je riječ o ulaganju u obrazovanje, gdje ćemo to usaglasti na nivou aktiva, a isto to će biti proslijeđeno prema gradu, u skladu sa mogućnostima grada i finansijama, da se pokuša uvrstiti i u gradski budžet”, naveo je Budumir.

U ime savjeta roditelja, Gradskoj upravi zahvalili su Dijana Đaković iz OŠ “Petar Kočić” i Duško Grujić iz OŠ “Branko Ćopić”.

SRNA

Exit mobile version