1. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiFilm „CODA“ trijumfovao na dodjeli „Oskara“

Film „CODA“ trijumfovao na dodjeli „Oskara“

U Los Anđelesu su po 94. put dodijeljene nagrade američke Akademije filmske umjetnosti, a Oskara za najbolji film, dobilo je ostvarenje CODA (child of deaf adults), priča o porodici gluvonijemih koja živi u malom ribarskom gradu.

Film snimljen u produkciji striming platforme Epl TV (Apple TV) je nominovan za tri Oskara i nagrađen je u sve tri kategorije: za adaptirani scenario, za sporednu mušku ulogu i za najbolji film.

Džejn Kempion je na glamuroznoj ceremoniji u Dolbi teatru u Los Anđelesu sinoć dobila Oskara za režiju filma “Moć psa” i postala prva žena koja je dva puta osvojila najprestižniju filmsku nagradu u ovoj kategoriji.

Za najboljeg glumca, Oskar je pripao Vilu Smitu za ulogu u filmu “Kralj Ričard”, a on je uz suze u očima poručio da se od njega očekuje da voli i štiti drage ljude.

“Hvala cijeloj porodici Vilijams što mogu da budem ambasador ljubavi… Ovo je predivan momenat i ne plačem što sam dobio nagradu, već zbog toga što želim da svjetlost obasja sve ljude do kojih mi je stalo”, rekao je Smit.

Film “Kralj Ričard” govori o porodici Vilijams, poznatim teniserkama Sereni i Venus Vilijams i njihovom ocu Ričardu.

Za najbolju glumicu Oskara je dobila Džesika Čestejn za ulogu u filmu “Oči Tami Fej” .

Troj Kadsur, gluvonijemi glumac dobio je Oskara sporednu ulogu u filmu CODA, koji se znakovnim jezikom zahvalio svima na velikom priznanju.

“Ovo je nagrada za sve gluvonijeme ljude na svijetu. Uspjeli smo”, poručio je Kadsur sa pozornice Dolbi teatra.

Ariana Dubozi dobila je Oskara za najbolju sporednu ulogu u ostvarenju “Priča sa zapadne strane”.

Najbolji inostrani igrani film je japansko ostvarenje “Povezi me” čiju režiju potpisuje Ryusuke Hamagući.

Nagradu Oskar za najbolji originalni scenario dobio je Kenet Brana za film “Belfast”, dok je za najbolji adaptirani scenario priznanje otišlo u ruke Šin Heder koje je režirala ostvarenje CODA.

Oskarom za originalnu pjesmu u filmu nagrađeni su Bili Ajriš za numeru “No time to die” u istiomenom ostvarenju o tajnom agentu Džejmsu Bondu.

Oskar za najbolju originalnu muziku dobio je Hans Cimer za ostvarenje “Dina”, a isti film je nagrađen i za montažu.

Ceremoniju 94. dodjele nagrade Oskar obilježio je trijum filma “Dina” i u kategorijama za najbolji zvuk, najbolju fotografiju i specijane efekte.

Najbolji dugomtrežni dokumentarni film je američko ostvarenje “Ljeto soula” o kulturnom festivalu u Harlemu.

Oskara za najbolji kratki igrani film dobilo je ostvarenje “Dug pozdrav”, a za kostim Dženi Bevan za film “Zlica” (Cruella), dok je za kratki animirani film nagrada pripala ostvarenju “Kraljica košarke”.

Frencis Ford Kopola, reditelj filma “Kum”, bio je uz glumce Roberta Denira i Al Paćina specijalni gost ceremonije dodjele Oskara povodom obilježavanja pola vijeka od nastanka kultnog ostvarenja.

Kopola je zahvalio svima koji su učestvovali u nastajanu filma “Kum” i uzviknuo “Živela Ukrajina”.

Uma Turman, Samjel El Džekson i Džon Travolta bili su gosti ceremonije dodjele Oskara obilježavajući 28 godina od nastanka filma “Petparačke priče” Kventina Tarantina, a ovom prilikom obilježena su još dva jubileja: 60 godina filmske storije o Džemsu Bondu i 30 godina od nastanka filma “Bijelci ne umiju da skaču”.

Među gostima ceremonije dodjele Oskara bile su i Lajza Mineli i Ledi Gaga.

Billie Elish je uživo u Dolbi teatru izvela naslovnu numeru iz filma “No time to die” iz franšize o tajnom agentu Džejmu Bondu, a Sebastian Jatro pjesmu “Encanto”, jednu od nominovanih za nagradu Oskar.

Negdje na sredini ceremonije na velikom video-bimu pojavio se tekst ispisan bijelim slovima na crnoj pozadini u kojem se “pozivaju svi da pokažu solidarnost s Ukraijinom i pošalju pomoć “, a riječi podrške uputila je i glumica rođena u ovoj zemlji Mila Kunis.

Ovogodišnju ceremoniju vodile su tri dame: Redžina Hol, Ejmi Šumer i Vanda Sajks.

Nezavisne

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments