5. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiSVIJETEvropa se priprema za snažnu oluju Kiran

Evropa se priprema za snažnu oluju Kiran

Velika oluja sa jakim vjetrovima i obilnim kišnim padavinama se nadvila nad dijelom Evrope.

Velika Britanija, Belgija, Holandija i Francuska spremaju se za dolazak snažne oluje Kjaran u četvrtak uveče. Jaka jesenja bura mogla bi da donese vjetar od 170 kilometara na sat, obilne kiše i talase od deset metara.

Opasnost posebno prijeti velikom dijelu sjeverozapadne Francuske, belgijskim obalama i jugozapadu Engleske i spoljnim dijelovima Velsa. 

Od srijede u ponoć do četvrtka ujutru, tri francuska priobalna okruga u Bretanji i Normandiji biće pod najvišim crvenim upozorenjem zbog jakih vjetrova, saopštio je Meteo-Frans. U dva bretonska departmana (Finister i Cotes d’Armor) proglašena je narandžasta uzbuna jer se očekuju jake kiše, poplave i visoki talasi.

Kjaran bi mogao da pogodi ovo područje sa udarima vjetra od 130 do 150 kilometara na sat, prema francuskim prognostičarima. Sedamnaest francuskih okruga jugozapadno i sjeverno od Pariza biće pod narandžastom uzbunom zbog opasnosti od visokih talasa, vjetra, kiše i poplava. Na francuskoj obali Atlantika očekuju se talasi od osam do deset metara, upozorile su vlasti. Zbog dolaska nevremena francuska železnička kompanija SNCF obustavila je saobraćaj regionalnih vozova i nekoliko linija superbrzih vozova.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, narandžasto upozorenje na jake vjetrove izdato je za jugo-jugozapadnu Englesku, ivice Velsa i obalu Lamanša. Očekuju se brzine vjetra od 100 do 135 kilometara na čas. Obilne padavine očekuju se na sjeveroistoku Engleske, do Škotske, i na istoku Sjeverne Irske, koja je već zahvaćena poplavama. Britanska meteorološka služba kaže da će kiša padati na tlo koje je već natopljeno vodom, tako da postoji opasnost od poplava.

Oko 12.000 vreća pijeska raspoređeno je na istoku Sjeverne Irske zbog poplava. Ostrvo Džersi je pod crvenom uzbunom jer se očekuju veoma visoki talasi. Ujedinjeno Kraljevstvo je prije deset dana pogodila oluja Babet, u kojoj je poginulo pet ljudi i izazvala ogromne poplave koje su pogodile hiljade domova. 

Belgijska meteorološka služba proglasila je narandžastu uzbunu na flamanskoj obali i žutu za ostatak zemlje jer se u četvrtak očekuju jaki vetrovi do 110 kilometara na sat. U Holandiji je za četvrtak proglašena žuta uzbuna. Građanima je savjetovano da ostanu i rade kod kuće. Neke škole će takođe biti zatvorene.

mondo.ba

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments