20. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiRS-BIHElektronski recepti ponovo u funkciji

Elektronski recepti ponovo u funkciji

Elektronsko propisivanje recepata od danas ponovo u funkciji, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske.
Iz Fonda su naveli da je nakon hakerskog napada na Integrisani zdravstveni informacioni sistem /IZIS/ postepeno omogućavan rad u ovom sistemu, te da su se poslije detaljnih testiranja stekli uslovi za ponovno propisivanje elektronskih recepata, kao i upotrebu elektronske zdravstvene kartice.

“Elektronsko propisivanje recepata znači da ljekari više ne moraju da štampaju recepte, a pacijent se u apoteku javlja samo sa e-karticom i na osnovu nje dobija propisanu terapiju”, navodi se u saopštenju.

Iz Fonda podsjećaju osiguranike da sa sobom nose elektronske zdravstvene kartice da bi mogli da ostvaruju zdravstvenu zaštitu i podižu lijekove u apotekama.

“Isključiva upotreba elektronske kartice najbolja je zaštita ličnih podataka i kompletnog sistema, jer eventualne greške i potencijalne zloupotrebe sistema uz upotrebu kartice nisu moguće”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da elektronska kartica obezbjeđuje jedinstvenu identifikaciju korisnika, te eliminiše potrebu za ručnim unošenjem podataka, poput imena i prezimena ili jedinstvenog matičnog broja pacijenata, a samom osiguraniku omogućava bolju kontrolu i zaštitu njegovih medicinskih i ličnih podataka.

“Važno je da pacijenti uvijek sa sobom imaju karticu jer i u slučaju eventualnih problema sa njenim očitavanjem, zdravstveni radnici će imati mogućnost da u sistem unesu broj kartice, ali više ne mogu da unose lične podatke pacijenata”, pojasnili su iz Fonda.

Podsjetili su i da je isključiva upotreba elektronskih kartica bila predviđena od 1. januara ove godine, ali da je zbog hakerskog napada na IZIS taj rok morao biti prolongiran.

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments