26. Septembra 2023.
NaslovnicaNovostiPrijedorEdukacija značajna za spriječavanje dijabetesa

Edukacija značajna za spriječavanje dijabetesa

Udruženje dijabetičara Prijedora u subotu je obilježilo Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, a tim povodom u gradu su bila postavljena četiri punkta na kojima su građani mogli da prekontrolišu šećer u krvi i edukuju se o značaju sprečavanja komplikacija koje nosi ova bolest.
Predsjednik Udruženja dijabetičara Prijedor Svetlana Čeko izjavila je novinarima da su ovu aktivnost proveli u saradnji sa učenicima Medicinske škole.

“U pitanju su bila četiri punkta na kojima su naši sugrađani mogli da prekontrolišu šećer u krvi, holesterol u krvi, krvni pritisak, tjelesnu težinu, a nakon toga slijedila je edukacija od dijabetologa za one koji su bili zainteresovani”, navela je Čeko.

Ona je dodala da je ovo bila jedna od edukacija na otvorenom kojom se željela promovisati fizička aktivnost kao bitna stvar za regulaciju šećera u krvi.

“Odziv Prijedorčana je bio dosta dobar, s obzirom da smo u sat vremena podijelili oko 80 glukometara”, dodala je Čeko.

Internista-dijabetolog Vesna Jelača izjavila je da je Svjetski dan borbe protiv dijabetesa 14. novembar i da je slogan ovogodišnje kampanje borbe protiv ove bolesti “Sa dobrom edukacijom u bolju budućnost”.

Jelača je napomenula da pacijent mora da prihvati svoju bolest, dijabet dijetu i terapiju, te da će pridržavanjem svega toga imati dobro kontorlisan dijabetes i neće imati komplikacije od šećerne bolesti.

Ona je istakla važnost edukacije o ovoj bolesti, dodajući da je tu veoma važna uloga porodice, budući da njeni članovi treba da znaju sve o ishrani i značaju fizičke aktivnosti dijabetičara.

“Broj oboljelih je sve veći, što je poražavajuće, to nije dobro i dijabetes se otkriva već kad su se javile komplikacije”, naglasila je Jelača.

Šef kabineta gradonačelnika Prijedora Danijela Dodoš je posjetila “ambulante na otvorenom” i još jednom istakla da Udruženje dijabetičara ima podršku gradonačelnika i Gradske uprave.

“Ovo udruženje može da bude mnogima primjer kako da utiče na svijest građana kako da redovno kotrolišemo svoje zdravlje i preventivno djelujemo, u ovom slučaju kod dijabetesa i time spriječimo komlikacije koje ova bolest nosi”, istakla je Dodoševa.

Ona je dodala da će povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa danas zgrada Gradske uprave Prijedor biti osvijetljena plavom bojom u znak podrške ovom danu.

Dodoševa je posebno naglasila da je po prvi put u budžetu grada Prijedora uvrštena stavka za nabavaku senzora za kontinuirano mjerenje šećera kod mladih uzrasta do 18 godina.

“Zabrinjava broj mladih ljudi oboljelih od dijabetesa. NJihovi roditelji bili su prinuđeni da plaćaju te senzore za kontinuirano mjerenje šećera u krvi. Sada smo u prilici da im pomognemo i tako će biti i ubuduće”, istakla je ona i dodala da su sredstva već isplaćena za četiri mjeseca ove godine i da je stavka u budžetu već planirana za narednu godinu.

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments