2. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiPrijedorDuško Kaurin osvojio Časni krst i zlatnik

Duško Kaurin osvojio Časni krst i zlatnik

Duško Kaurin osvojio je Časni krst, vijenac i dukat na kraju bogojavljenskih svečanosti koje su danas održane u Prijedoru.
Kaurin je bio prvi među jednakima koji su danas nakon osveštanja vode ušli u rijeku Sanu i simbolično zaplivali za Časni krst budući da vremenske neprilike i visok vodostaj rijeke nije dozvolio plivanje u dužini od 33 metra sa jedne na drugu obalu.

“Plivanje je u Prijedoru obnovljeno 2014. godine, što znači da je ova godina bila deseta jubilarna, ali vremenske prilike nisu dozvolile da svi plivamo, pa je sinoć dogovoreno da ja uđem prvi u vodu, a iza mene svi ostali, potope se i cjelivaju krst”, rekao je Kaurin novinarima.

On je tokom cijele decenije bio redovni učesnik plivanja za Časni krst.

“Tradicija je nastavljena i pobjednici su svi koji smo danas ušli u rijeku Sanu”, rekao je Kaurin koji, inače, vodi prijedorski ogranak humanitarne organizacije “Srbi za Srbe”.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin zahvalio je gradu Prijedoru i svima koji su došli jutros na liturgiju u Crkvu Svete Trpojice i bili dio svečane litije, kao i prijavljenim učesnicima plivanja za Časni krst.

“Nismo danas preplivavali rijeku već smo to obavili onako kako je bilo najsigurnije za prijavljene učesnike plivanja za Časni krst i njima i svim ostalim građanima Prijedora čestitam ovaj veliki hrišćanski praznik pozdravom `Bog se javi`”, rekao je protonamjesnik Hrvaćanin.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je da mu je drago da se cijelu deceniju u ovom gradu održavaju bogojavljenske svečanosti.

“Ove godine imamo najviše prijavljenih učesnika. Ponosan sam što smo po tom pitanju jedni od brojnijih u Republici Srpskoj”, rekao je Javor.

On je dodao da će i u budućnosti grad podržavati ovu manifestaciju, jer je vjera očuvala narod na ovim prostorima.

Za današnje plivanje za Časni krst bilo je prijavljeno 70 plivača.

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments