4. Marta 2024.
NaslovnicaNovostiDunja i Marko najčešća imena beba u Banjaluci

Dunja i Marko najčešća imena beba u Banjaluci

Za prvih 11 mjeseci ove godine u matičnu knjigu rođenih za uže područje grada upisano je 3.017 novorođenčadi, a najčešća imena za djevojčice su Dunja i Sofija te za dječake Marko i Mihajlo.

  Prema podacima Odjeljenja za opštu upravu, za “Nezavisne” su rekli da su od 3.017 djece, koliko ih je rođeno ove godine, pored ovih, najčešća imena koja su roditelji određivali svojoj djeci i Ana, Tara, Mila, Mia, Jana, Lena, Una, Helena, Katarina, Anastasija, Emilija…

“Za dječake to su i imena Luka, Pavle, Strahinja, Filip, Viktor, Nikolaj, Matej, Vasilije, Gavrilo, Matija…”, naveli su u resornom odjeljenju.

Prema njihovim riječima, među imenima koja nisu česta, a koja su roditelji davali svojoj djeci, mogu se ubrojati i Zeta, Nastja, Dorotea, Miona, Lorena, Nađa, Valerija, Kalina, Itana, Ignjat i Kosta.

“Od početka godine u knjige rođenih za uže područje grada upisano je ukupno 1.429 djevojčica i 1.588 dječaka”, podaci su Odjeljenja za opštu upravu.

Istakli su da su prošle godine u matičnu knjigu rođenih za uže područje grada izvršili upis za 3.241 dijete.

Lazar I., otac dvogodišnjeg Petra, kaže da je sinu dao ovo ime kako bi sačuvao sjećanje na svog djeda koji se tako zvao i koji je prema svima koji su ga poznavali bio dobar.

“Djed je bio veliki humanitarac i pomagao je svima kojima je mogao, zato sam i svom sinu dao ovo ime kako bi na neki način ispoštovao tradiciju i sjećanje na njega. Nadam se da će moj sin biti približno dobar čovjek kao što je bio i moj djed”, rekao nam je Lazar I.

Jelena M., majka trogodišnje Olje, istakla je da je na davanje imena njenoj djevojčici uticalo to što su suprug i ona dugo željeli baš ovo ime.

“Ako dobijemo i sina, a nadam se da hoćemo, dogovorili smo se da da mu damo ime Vasilije”, rekla je ova majka.

Milana K., majka dvogodišnje djevojčice Eme, kazala je da do poroda nije htjela da zna pol djeteta pa je razmišljala i o muškim i ženskim imenima.

“Oduvijek mi se sviđalo žensko ime Ema, jer nije tako često na našem prostoru, ali lijepo mi je bilo i Anja. Pošto nisam znala da li ću roditi dječaka ili djevojčicu, razmišljala sam i o imenima Dimitrije i Danijel”, ispričala nam je ova majka.

Prema podacima Odjeljenja za opštu upravu, prošle godine najveći broj djevojčica dobio je imena Sofija, Tara, Una, Kalina, Katarina, Anastasija, Emilija, Jana, Mila, Dunja, Ana i Helena.

Najčešća muška imena prošle godine bila su Aleksej, Vasilije, Mihajlo, Pavle, Matej, Dimitrije, Nikola, Marko i Luka.

Izvor: Nezavisne

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments